Повод за гордост – Плевенски будители

В Деня на народните будители ви припомняме за някои от личностите – бележити плевенчани, допринесли за духовното израстване на града ни. Списъкът съвсем не изчерпателен. Няма претенции и да е представителен. Рубриката ни ВИДНИ ПЛЕВЕНЧАНИ продължава да се допълва с имена от плевенската история, с които ние – днешните плевенчани, трябва да се гордеем!

Акад . Юрдан Трифонов. Академик, дарител и голям родолюбец, историк и фолклорист, Юрдан Трифонов извършва най-сериозните и задълбочени граматически изследвания, отпечатани през първото десетилетие на двайсети век. 

Петър Ненков: Човекът, който прави известен Плевен с неговата библиотека

Никола Ракитин не е роден в Плевен, но неговия живот, дело и извор на творческо вдъхновение са свърани с нашия град. НЧ „Съгласие 1869“ и читалищното дело бележат голяма част от професионалния му път.

Иван Данов оставя собствени следи в редица области: библиотекознание, библиография, археология, нумизматика, краезнание. И не само в тях. Проявява траен интерес към театъра, прави преводи, пише статии, издава книги с професионална насоченост. Изявява се и като активен читалищен деец – привлича вниманието върху себе си не само на местната интелигенция и библиотекарите от цялата страна, но и на учени от някои институции в столицата. И по времето на Иван Данов плевенското читалище продължава да бъде крепост и духовен мост на културни ценности.

Името на плевенския адвокат Ячо Хлебаров е почти непознато на българската интелигенция, въпреки многопосочните му прояви и стой­ностни приноси в полето на българската книжовност, на читалищното и библиотечното дело в България.

Ячо Хлебаров е надарена личност, с висока култура, богата ерудиция и духовен аристократизъм. Широтата на неговата образованост и духовните му интереси силно го открояват сред неговите съвременници.

Анастасия Димитрова – първата българска учителка. Тя е от видните плевенчани, допринесли за вписването на града ни в златните страници на българската история. 

Георги Пенчев Домусчиев, български писател, е роден на 19./28.11.1872 г. в град Плевен в семейство на търговеца Пенчо Домусчиев от известната от повече от 250 години фамилия Домусчиеви. 

Тодор Табаков – кметът, построил най-много училища в Плевен.

Иван Иванов Миндиликов, кмет на Плевен от 1924 да 1931 г., е от онези хора, които имат смелостта да приемат за предизвикателство превръщането на невъзможното във възможно. Девизът му „Плевен и над всичко Плевен“ се превръща от предизборен лозунг в смисъл и цел на цялата му по-сетнешна дейност.

Александър Живков – книжовник с общобългарско значение.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*