Формации при НЧ „Съгласие 1869“

Във формациите при читалище „Съгласие” стотици деца получават и раздават своята любов към изкуството.

БАЛЕТНА ШКОЛА И СТУДИО ЗА КЛАСИЧЕСКИ ТАНЦИ

Създадена само три години след Държавното хореографско училище, през 1954 г., Балетната школа при НЧ „Съгласие 1869“ е една от най-стойностните читалищни формации, която със своите изяви далеч надхвърля рамките на читалището. За това време в Плевен едва ли има семейство, което да не е докоснато от тази Школа, да не е имало свой възпитаник в нея, да не е гледало нейна постановка.

Създава я балетмайсторът Александър Манолов. Досега в нея са се обучавали над 7 500 деца, изучавайки основи на класическия танц, исторически и характерни танци, пластика и палцова техника. Към Школата през 1969 г. е създадено Студио за класически балет, в което се усъвършенства балетната техника и се подготвят най – изявените таланти. По традиция всяка година балетната школа представя по един образователен спектакъл, който събира хиляди млади зрители, за да им покаже красотата и магията на изкуството, правено от деца за деца. Репертоарът на Школата включва над 20 балетни постановки, между които „Доктор Охболи”, „Грозното пате”, „Вълшебният бал”, „Приказна галерия”, „Ледената царица”, „Приказка за грамофона”, „Приказка за Пепеляшка”, „Приказка за танци”, „Куклената фея”, „Ледената кралица”, част от които са реализирани на проектен принцип.

Студиото при Балетната школа на читалище „Съгласие 1869” участва в много конкурси и на всички печели призовите места. Лауреат е на IV, V, VI, и VII републикански фестивали, носител на златни медали и званието „Представителен“, на юбилейни медали – „1 300 години от създаването на българската държава“ и „100 години Плевенска епопея“, първо място от Международния фестивал в Румъния „Децата по света искат мир“ и много други грамоти и отличия.

В момента децата, които се обучават на балетно майсторство, са над 100 на възраст от 4 години до XII клас.

Нашите балерини получават покани за участие в различни празници, благотворителни инициативи, концерти. Миналата година момичета от Студиото участваха в постановката на „Аида” в Летния театър.

ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „МИЗИЯ“

През далечната 1979 г. Никола Диемандиев, секретарят на първото плевенско Читалище „Съгласие 1869“, носещо тогава името „Георги Димитров“, човек с огромно сърце, обичащ и милеещ за българския фолклор отправя покана към Михаил Денев да създаде Ансамбъл за народни песни и танци, и така заедно отварят нова страница в богатата 155-годишна история на читалището. Ансамбълът осъществява мащабната си дейност през изминалите 45 години  в Народно читалище „Съгласие  1869“ и  във Военния клуб.

През цялото това време Главен художествен ръководител  и хореограф е Михаил Денев – носител на най-голямото отличие на СМТД „Кристално огърлие“, неотлъчно до него са Иван Стаменов и Янко Желязков корепетитори на ансамбъла. От 2000 г. като хореограф-педагог  в ансамбъла работи и Биляна Денева, а през 2020 година към ръководителите се присъединява и Детелин Петров също като хореограф-педагог.

ФА „Мизия“с детска танцова школа е сред най-авторитетните младежки любителски колективи в Плевенски регион с много публични изяви. Лауреат е на VІ и VІІ –я  Републикански фестивали, отличен със златни медали и званието „Представителен“ като Ансамбъл за народни песни и танци, диригенти на хора Надка Томова, Величка Русинова и Анка Караиванова, диригенти на оркестъра Йордан Стоянов и Веселин Личев. От 1989 г.  от трите звена се запазва само танцовият състав. Участник във всички Прегледи на любителското творчество в системата на Министерство на отбраната  от 2001 – 2008 г.- удостоен с три специални и две първи награди Носител на „Златна лира“ от Съюза на музикалните и танцови дейци. Изнесени стотици концерти , сред които – два  пъти на най-голямата сцена – НДК, Амфитеатъра в Пловдив, резиденция „ Лозенец”.

Над 150 са отличията завоювани от  ФА „Мизия“ през годините от създаването му до днес. Отличия от „Коледно надиграване” – в Двореца на културата и спорта- Варна , Международния фолклорен фестивал – Бургас, първо място от Национален детски конкурс „Нашите малки, големи танцьори“ -Търново, специалната награда на XII Международен младежки фестивал „Музите“, специална награда за съхранение и популяризиране на българските традиции и фолклор от XV юбилейно издание на Международен младежки фестивал „Музите“ – Созопол,  първо място от МФФ „Златен прах“ -Челопеч. Носител на Купата на Международната Асоциация на младежките фестивали – Италия, наградата „Оскайл“ – Плевен, а съвсем скоро само преди две седмици мизийците станаха „Абсолютен шампион на България по фолклор за 2024 година“, завоюваха и Гранд при и златен Орфей, както и златен медал за успешно представяне от Български национален шампионат по фолклор „Евро фолк 2024“ -град Велико Търново. Хореографите Биляна Денева и Детелин Петров бяха удостоени със званието „маестро“. Изпълнения на Ансамбъла са включени в реализацията на 6 филма и различни предавания в БНТ и ТВ„СКАТ“ .

В репертоара на ФА “ Мизия “ са поставяни музикално-танцови постановки на известни автори в жанра: Професор Кирил Дженев, Професор Доктор Даниела Дженева, Кирил Харалампиев, Маргарита Дикова, Димитър Димитров, Иван Тодоров, Методи Кутев, Димитър Манов и др. Шедьоври като: „Кукли“, „Овчари“, „Танц с шиници“, „Грънчари“, „Любов и клетва“, „Тракийски танци“, „Сватба“, „Шопска сюита“, „Мъжки шопски танц“, „Пазарджишка копаница“ и мн.др.

С интерес от публиката и младите изпълнители се приемат хореографските разработки на Михаил Денев и Биляна Денева: „Мизийски танци”, „Пастирчета“, „Шопска сюита“, „Лазарски танци”, „Женски тракийски”, „Пролетни танци”, „Полъх от Мизия”, „Варненски танци”, „Пирине”, „Пеперуда“, „Покрай Дунав“, „Черкезката“ и мн. др, като стремежът е да се доближат обработеният и автентичният фолклор, без да се нарушава естетическата и художествена мяра.

С участието си в международни фолклорни фестивали в Русия, Турция, Гърция, Македония, Италия, Унгария, Румъния, Албания мизийците защитават достойно честта на Плевен.

Ансамбълът ежегодно участва в общински изяви и организира самостоятелни концерти и спектакли.

ВОКАЛНА ГРУПА „АРЛЕКИНО“ е най-младата творческа формация при читалището, създадена през 2015 г. В нея участват деца от I до VIII клас под ръководството на Виолета Боянова.

Дейността на групата включва изпълнения на поп и рок музика, подготовка за концертни участия, индивидуална работа със солови изпълнители, основни принципи на сценично поведение и работа с микрофонна техника. „Арлекино” се оказа желан гост в различни концертни изяви и инициативи. За повече от престижно може де се определи тяхното участие в операта „Бохеми” от Джакомо Пучини. На сцената на ДКТ „Иван Радоев” те пяха заедно с Общински хор „Г.Димитрова”, със солисти-млади лауреати и с Плевенска филхармония при откриване на 31-я Международен музикален фестивал „Катя Попова”. Арлекинчетата имат изяви на една сцена с утвърдени професионалисти като Хайгашод Агасян, Орлин Горанов, Руслан Мъйнов, Люси Дяковска…

Имат професионални записи на 13 песни, издадени в диск. Сред тях е песента “Дайте ни време”, която е в учебниците по музика за V клас на Издателство “Булвест”.

Спортен клуб по шахмат „Спартак Плевен XXI“

Заниманията ще се провеждат понеделник и сряда /начинаещи/ 19:00-21:00 часа; вторник и четвъртък 18:30-20:00 /напреднали

Шахматът помага за умственото развитие на децата, за бързина при вземане на правилни решения и за развитието на още много качества, полезни за тяхното бъдещо израстване и реализиране в живота. Присъединете се към шампионския отбор на „Спартак Плевен ХХІ“. Записване и подробна информация: мс Михаил Гигов 0889 51 31 30
кмс Мартин Дяков – 0879 82 21 54

Театрална школа „Искрици“ с ръководител Орхан Таир

Творителница за деца Арт чародейница с ръководител Петя Лакова

Обучителни занимания за деца 1-4 клас „В Библиотеката с кака Ани“

/Ръководител – Ана Александрова, библиотекар в Детския отдел на библиотеката при НЧ „Съгласие 1869“/:

„Детска академия за добри обноски“ – децата научават:👉 Как се наричат правилата за добри обноски и добро поведение👉 Как езикът на тялото ни говори👉 Какъв тон трябва да използваме, за да сме учтиви👉 Какво се нарича „контакт с очите“👉 Каква е правилна стойка на тялото при ходене и при седнало положение👉 правилно поведение при хранене👉 Подреждане на маса по етикет👉 маниери в ресторант

Клуб „Млад библиотекар“ – Малките библиотекари научават процеса на постъпване на книгите в библиотеката, начина на подреждане, лепят сигнатурни етикети, попълват читателски карти и картони, слагат печати, откриват книги, играят игри и много се забавляват.

Клуб „Тихи приказки“ (за деца с увреден слух). Ана Александрова има завършени две нива на курс за жестомимичен език. Освен „тихите приказки“, които чете във видеоканала ни, тя учи децата на най-често използваните думички, за да могат да общуват те с връстниците си, които не могат да ги чуват.

Клуб „Творителница за истории“, ръководител Боряна Ценова

Децата научават любопитни факти от различни сфери на живота , науката, традициите, изкуството. По забавен начин накрая те сами създават своя история.

Клуб „Колорит“, с ръководител Майя Ананаиева – творчески занимания за деца и родители

Дамски клуб „Фрея“ – творчески вечери с чаша вино за креативни дами

СК „Спартакисти“ и Вокална група „Спартакисти“ при НЧ „Съгласие 1869“