Формации при НЧ „Съгласие 1869“

Във формациите при читалище „Съгласие” стотици деца получават и раздават своята любов към изкуството.

БАЛЕТНА ШКОЛА И СТУДИО ЗА КЛАСИЧЕСКИ ТАНЦИ

Създадена само три години след Държавното хореографско училище, през 1954 г., Балетната школа при НЧ „Съгласие 1869“ е една от най-стойностните читалищни формации, която със своите изяви далеч надхвърля рамките на читалището. За това време в Плевен едва ли има семейство, което да не е докоснато от тази Школа, да не е имало свой възпитаник в нея, да не е гледало нейна постановка.

Създава я балетмайсторът Александър Манолов. Досега в нея са се обучавали над 7 500 деца, изучавайки основи на класическия танц, исторически и характерни танци, пластика и палцова техника. Към Школата през 1969 г. е създадено Студио за класически балет, в което се усъвършенства балетната техника и се подготвят най – изявените таланти. По традиция всяка година балетната школа представя по един образователен спектакъл, който събира хиляди млади зрители, за да им покаже красотата и магията на изкуството, правено от деца за деца. Репертоарът на Школата включва над 20 балетни постановки, между които „Доктор Охболи”, „Грозното пате”, „Вълшебният бал”, „Приказна галерия”, „Ледената царица”, „Приказка за грамофона”, „Приказка за Пепеляшка”, „Приказка за танци”, „Куклената фея”, „Ледената кралица”, част от които са реализирани на проектен принцип.

Студиото при Балетната школа на читалище „Съгласие 1869” участва в много конкурси и на всички печели призовите места. Лауреат е на IV, V, VI, и VII републикански фестивали, носител на златни медали и званието „Представителен“, на юбилейни медали – „1 300 години от създаването на българската държава“ и „100 години Плевенска епопея“, първо място от Международния фестивал в Румъния „Децата по света искат мир“ и много други грамоти и отличия.

В момента децата, които се обучават на балетно майсторство, са над 100 на възраст от 4 години до XII клас.

Нашите балерини получават покани за участие в различни празници, благотворителни инициативи, концерти. Миналата година момичета от Студиото участваха в постановката на „Аида” в Летния театър.

ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „МИЗИЯ“ е създаден през 1979 г. от Михаил Денев в читалище „Съгласие 1869”, отначало като танцов състав, а по-късно прераства в ансамбъл за народни песни и танци. Днес в читалището любители на народното творчество от различни възрасти се събират в детска танцова школа и клуб “Кайлъка” с главен художествен ръководител Михаил Денев и хореографи Биляна Денева и Детелин Петров. ФА „Мизия” е изнесъл над хиляда концерта в страната, в това число участия в телевизионни предавания; международни фестивала и е лауреат на множество престижни награди. Високото художествено-творческо ниво и професионализъм на Ансамбъла, благодарение последователната и професионална работа на художествено-творческия екип нарежда ФА „Мизия” сред най-успешните, познати и значими фолклорни състави не само за Плевен, но и за страната. Ансамбълът е носител на „Златна лира“ за високи художествени постижения на Съюза на музикалните и танцови дейци.

През 2019 година Ансамбълът отбеляза 40-годишен юбилей.

ВОКАЛНА ГРУПА „АРЛЕКИНО“ е най-младата творческа формация при читалището, създадена през 2015 г. В нея участват деца от I до VIII клас под ръководството на Виолета Боянова и вокален педагог Анелия Дечева.

Дейността на групата включва изпълнения на поп и рок музика, подготовка за концертни участия, индивидуална работа със солови изпълнители, основни принципи на сценично поведение и работа с микрофонна техника. „Арлекино” се оказа желан гост в различни концертни изяви и инициативи. За повече от престижно може де се определи тяхното участие в операта „Бохеми” от Джакомо Пучини. На сцената на ДКТ „Иван Радоев” те пяха заедно с Общински хор „Г.Димитрова”, със солисти-млади лауреати и с Плевенска филхармония при откриване на 31-я Международен музикален фестивал „Катя Попова”. Арлекинчетата имат изяви на една сцена с утвърдени професионалисти като Хайгашод Агасян, Орлин Горанов, Руслан Мъйнов, Люси Дяковска…

Имат професионални записи на 13 песни, издадени в диск. Сред тях е песента “Дайте ни време”, която е в учебниците по музика за V клас на Издателство “Булвест”.