Формации при НЧ „Съгласие 1869“

Във формациите при читалище „Съгласие” стотици деца получават и раздават своята любов към изкуството.

БАЛЕТНАТА ШКОЛА със своята 65-годишна професионална история продължава да е една от най-стойностните читалищни формации, която със своите изяви далеч надхвърля рамките НЧ „Съгласие 1869”. Художествен ръководител е Маня Николов, а преподаватели – Валя Козовска и Оля Стоянова. От създаването й до днес в нея са се обучавали близо 7 000 деца. Към Школата през 1969 г. е създадено Студио за класически балет, в което се усъвършенства балетната техника и се подготвят най-изявените таланти. По традиция всяка година балетната школа представя по един образователен спектакъл, който събира хиляди млади зрители, за да им покаже красотата и магията на изкуството, правено от деца за деца. Репертоарът на Школата включва над 20 балетни постановки. Последният спектакъл „Ледената кралица” имаше 11 представления пред хиляди деца.

Нашите балерини получават покани за участие в различни празници, благотворителни инициативи, концерти. Миналата година момичета от Студиото участваха в постановката на „Аида” в Летния театър.

ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „МИЗИЯ“ е създаден през 1979 г. от Михаил Денев в читалище „Съгласие 1869”, отначало като танцов състав, а по-късно прераства в ансамбъл за народни песни и танци. Днес в читалището любители на народното творчество от различни възрасти се събират в детска танцова школа и клуб “Кайлъка”с главен художествен ръководител Михаил Денев и хореограф Биляна Денева. ФА „Мизия” е изнесъл над хиляда концерта в страната, в това число участия в телевизионни предавания; участвал е в над 20 международни фестивала и е лауреат на множество престижни награди. Високото художествено-творческо ниво и професионализъм на Ансамбъла, благодарение последователната и професионална работа на художествено-творческия екип нарежда ФА „Мизия” сред най-успешните, познати и значими фолклорни състави не само за читалището и за Плевен, но и за страната.

През 2019 година Ансамбълът отбеляза 40-годишен юбилей.

ВОКАЛНА ГРУПА „АРЛЕКИНО“ е най-младата творческа формация при читалището, създадена през 2015 г. В нея участват деца от I до VIII клас под ръководството на Виолета Боянова и вокален педагог Анелия Дечева.

Дейността на групата включва изпълнения на поп и рок музика, подготовка за концертни участия, индивидуална работа със солови изпълнители, основни принципи на сценично поведение и работа с микрофонна техника. „Арлекино” се оказа желан гост в различни концертни изяви и инициативи. За повече от престижно може де се определи тяхното участие в операта „Бохеми” от Джакомо Пучини. На сцената на ДКТ „Иван Радоев” те пяха заедно с Общински хор „Г.Димитрова”, със солисти-млади лауреати и с Плевенска филхармония при откриване на 31-я Международен музикален фестивал „Катя Попова”. Арлекинчетата имат изяви на една сцена с утвърдени професионалисти като Хайгашод Агасян, Орлин Горанов, Руслан Мъйнов, Люси Дяковска…

Имат професионални записи на 13 песни, издадени в диск. Сред тях е песента “Дайте ни време”, която е в учебниците по музика за V клас на Издателство “Булвест”.