Ана Александрова от Библиотеката на НЧ „Съгласие 1869“ завърши второ ниво в курс по „Български жестов език“

Ана Александрова, известна сред децата като Кака Ани от библиотеката на НЧ „Съгласие 1869“, завърши второ ниво в курс по „Български жестов език“, проведен от фондация Stray Sheep с лектор Мари Пеева и жестовия преводач Борис Бъндев. В продължение на 3 месеца тя се обучаваше онлайн, на 13 ноември премина успешно изпита, а на 25 ноември присъства на официалното дипломиране в София.

Ние от екипа на НЧ „Съгласие 1869“ доказваме, че искащите, можещите и мотивираните хора получават нашата подкрепа, за да работят и се развиват. Ще продължат и нейните сбъднати идеи как да бъде полезна на децата, които не чуват и на възрастните, които имат нужда да се свържат със света на звуците.

Тихи приказки с кака Ани

Фондация Stray Sheep популяризира Жестовия език в България, а нейните основатели Борис Бъндев и Александър Калинов вярват, че ще успеят да направят средата за живеене по-достъпна за глухите хора, а ние като общество ще станем по-солидарни едни към други.

Няма официални данни колко точно са глухите хора в България, но се смята, че са около 120 000, като поне 50 000 души използват българския жестов език. По документ преводачите са над 350, но реално 15–20 са активните.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*