Героите от „Буквоград“ оживяха в Плевен

С игри, забавление и много усмивки беше представена книгата  „Буквоград“ на Лили Даскалова в Плевен. В зала Библиотеката тя разказа пред малките бъдещи читатели и техните родители как се е родила идеята за книжката. „Имах щастието да бъда учител на едни изключително шарен клас, който обаче трудно задържаше вниманието си повече от 10 минути, разказа авторката. Налагаше ми се да измислям история за всяка една буква, която учехме. Всяко дете си има любима буква и тя обикновено е първата от името му. Следващата най-любима буква е „М“ – на мама“, разказа още тя пред плевенската публика.

Даскалова има три деца, като едно от тях имало затруднения със запомнянето, особено на понятия, свързани в система – цифри, букви, цветове, дори дните от седмицата. Така учителката измисля асоциативен метод – разказва истории, които се помнят по-лесно. Главният герой на книжката е самият Крис – истинското дете от житейската история на авторката.

Крис отиде в първи клас с притеснението, че той нищо не знае и ще му се подиграват. В „Буквоград“ разказвам именно това – как да победим страховете си и да бъдем смели, колко сила има скрита в думите и как можем да ги използваме. Героят попада в страната на буквите, където има различни герои, дори Злодей, среща се с тях и така научава всички необходими правила“, разказа още авторката, която е и илюстратор на книжката.

Лили Даскалова беше подготвила куклена драматизация на част от „Буквоград“, както и занимателни игри за децата, присъстващи на срещата. Децата – любопитни и любознателни, й задаваха много въпроси, а после си тръгнаха с книга с автограф и лично послание.

Начало на творческата вечер поставиха децата от Вокална група „Арлекино“ с ръководител Виолета Боянова, които изпяха песен за буквите.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*