НЧ „Съгласие 1869“ стана медиатор за осъществяване на културни връзки с Китай

По наша покана в Плевен дойдоха представителите на Посолството на Китайската Народна Република в България – г-н Гуан Син, културен съветник, г-жа Дай Ин, аташе по културните въпроси и г-н Чън Дзъя, времен началник на търговски отдел, които тържествено връчиха наградите на плевенските деца от арт школа „Колорит“. В истински празник се превърна тържествената церемония за връчване на престижни награди  от Международната Онлайн Изложба – конкурс  „Детска екологична живопис“ 2021-2022 в Китай. То се състоя в препълнената с усмихнати хора, вълнение и цветове зала „Библиотеката“ на НЧ „Съгласие 1869“.

Тържествено връчване на награди от Китай на Арт школа „Колорит“ (фотогалерия)

След осъществената от нас връзка с Община Плевен, са заложени много общи инициативи, които ще се осъществят в Плевен в близко бъдеще. Гуан Син беше възхитен от зала „Емил Димитров“ и начина, по който се поддържа сградата на читалището. Вече има предварителна заявка за провеждането на голям концерт с китайски изпълнители в нея. И още едно голямо дарение от книги и дискове.

А всичко започна от едно дарение с книги и дискове, които най-голямото и най-старо плевенско читалище получи като дарение от Посолството на Китай в средата на 2021 година. Естествено беше да отговорим с благодарствено писмо. На него посланикът ни отговори с покана за участие в детския конкурс на екологична тематика в Китай. Наша школа за изобразително изкуство в читалището нямаме, но пък от тук е тръгнала най-добрата такава – Арт школа „Колорит“ с арт педагог Майя Ананиева. Не се съмнявахме, че награди ще има, но талантливите й възпитаници спечелиха 26! Престижни отличия – златни, сребърни и бронзови медали в надпревара със 170 000 рисунки на свои връстници от цял свят. Ръководителката Майя Ананиева беше наградена за активната роля в организирането на нейните ученици за участие в международния форум и отличната творческа работа с тях, за ентусиазма за популяризирането на опазването на околната среда сред децата и младежите.

След такъв огромен успех и вече осъщественият контакт на представители на посолството на Китай, от НЧ „Съгласие 1869“ отправихме официална покана към тях да ни гостуват и да направим връчването на наградите в празник за децата и за Плевен. С ентусиазъм и много положителна нагласа от там приеха поканата. И хубавото се случи! Вече имаме планове за нови общи проекти, а през есента ще открием в зала „Фоайе“ постоянна изложба с творби на Арт школа „Колорит“.

В един от организационните разговори г-жа Дай Ин помоли ние да осъществим връзката с Община Плевен, за да бъде посещението им в града ни още по-ползотворно. Направихме го и се радваме, че нашите контакти станаха повод за отварянето на още междукултурни мостове.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*