Обичаи от Плевенския край – Пеперуда и Герман

В Плевенско все още се среща един вече почти изчезнал обред – Пеперуда и Герман. Снимките, с които илюстрираме обичая, са от възстановката, която прави Фолклорен ансамбъл „Мизия“ при Народно читалище „Съгласие 1869“ – Плевен с ръководители Михаил Денев и Биляна Денева.
Пеперудата се прави на 12 май, ако скоро не е валял дъжд. Това е малко момиче, все още „чисто“, обикновено първо или последно дете от семейство, в което и двамата родители са живи. Събират се само момичета, обличат се с ризи, в Плевенски регион носят бъз. Обикалят къщите, пеят и играят за дъжд. Стопанката задължително полива пеперудата с котел с вода, като се смята, че ще се получи кръговрат и водата ще потече отгоре. Подаръците, които се дават на момичетата, са зърнени култури, най-вече брашно. Изнасят се в сито. То се търкаля. Ако се захлупи, ще е пълна годината, ако не – ще е празна.
На другия ден се прави Герман. Олицетворение на погребален обичай. Участниците са същите. Обличат се празнично. Куклата Герман се майстори от кал или глина и е с подчертани мъжки полови белези. Дълга е около 30 – 40 см. В Плевенско в повечето случаи се слага върху турска керемида, с друга се захлупва. Палят се свещи. Участниците в ритуала започват да плачат, но трябва да има сълзи, които да предизвикат милостта на Господ, а не само нареждане. Прави се символично погребение обикновено до воден източник. След 9-ия или 40-ия дни куклата се изравя и се пуска по реката. После църквата прави шествие. Твърди се, че навсякъде, където е правен този обред, след това вали дъжд.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*