Ценно дарение за Библиотеката – вестник „Вит“ от 1933 г.

Поредното ценно дарение направи Любомир Буковски на Библиотеката на НЧ „Съгласие 1869“. Изданието е библиографска рядкост – вестник „Вит“ от април 1933 г., който е излизал само в… три броя. Дарителят предостави и трите, с което допринесе за пореден път сбирката „Плевенски периодичен печат от Освобождението до 1944 г.“ да стане още по-пълен архив на историята на Плевенския край. Почти цялата сбирка е дигитализирана по проект и може да се намери в Дигиталната ни библиотека на сайта на читалището. Предстои в най-скоро време там да бъдат добавени още заглавия.

А ето и повече информация са самия вестник „Вит“. В първия брой, който излиза на 2 април 1933 г., става ясно, че това е „Независим вестник за култура, стопанство и обществен живот“.

Забележителна е редакционната колегия на изданието, в която се включват най-големите ерудити на онова време, голяма част от тях свързани с читалище „Съгласие“. Сред имената са: Георги П. Домусчиев, Иван Данов, Никола Ракитин, Ячо Хлебаров… – общо 12 видни граждани на Плевен.

Вторият брой излиза на 13 април. Тогава има и съобщение – идният, 3-и брой на вестник „Вит“ ще излезе в събота – 22 т.м., след което вестникът започва редовно да излиза всяка събота.“ Обещанието не се спазва и третият, оказва се последен брой, излиза на 27 април.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*