13 интересни факта от живота на Лермонтов

         Михаил Лермонтов  е руски поет, писател и художник, считан за един от най-великите руски поети и един от основните представители на романтизма в руската литература, наред с Пушкин и Тютчев. Той се смята също за основоположник на традицията на руския психологически роман. Влиянието му в руската литература се чувства и днес, не само в поезията, но и в прозата. По-известни стихотворения и поеми на Лермонтов: Демон, „Весна“ , „Бородиноэ , „Смерть поэта“ , „Поэт“ ,„Дума“ , „Мцыри“ , „Молитва“ , „И скучно и грустно“ , „Пророк“ , „Выхожу один я на дорогу…“ , „Родина“ . Романи: „Вадим“ , „Княгиня Лиговска“ , «Герой нашего времени». Драми: „Маскарад“ , „Двама братя“ .

         Той е живял кратък, но много събитиен живот. На 27 юли 2021 г. се навършват 180 години от смъртта му. Ето някои факти от биографията му, които не са разказани в училище:

 • Казват, че когато Михаил Лермонтов се родил, акушерката, казала, че това момче няма да умре от смъртта си.
 • Образованието на малкия Миша се занимаваше с баба му – Елизавета Александровна, представител на заможно семейство. Тя плаща за скъпото образование на внука си и до 16-годишна възраст Миша живее при нея.
 • В допълнение към литературата, Лермонтов добре познаваше математиката и рисуваше добре.
 • Според спомените на съвременници на поета, Лермонтов имал доста неприятен външен вид. Той беше къс, накуцваше малко и се навеждаше. Лицето му беше неприятно, той започна да плеши рано. Не всеки издържаше погледа на поета и смехът му винаги беше някак нелюбовен.
 • Лермонтов се прочу с дързостта и шегите си, които често преминаваха всички допустими граници. За толкова труден характер Лермонтов беше много нехаресван в обществото. Смъртта на поет петербургската публика възприема с думите: „Значи той има нужда“, “ Там той е скъп. „
 • За краткия си живот (само 26 години) класикът на руската литература участва в три дуела. Още няколко битки бяха избягнати по чудо – успяха да ги отменят в последния момент.
 • Лермонтов беше известен и с нечетливостта си в храната. Приятелите на поета често дразниха Михаил и правеха шеги за неговата лакомия. Известен е един любопитен случай, когато приятели на поета помолиха готвача да изпече кифлички с дървени стърготини. След дълга разходка Лермонтов огладня и започна да яде кифлички, забелязвайки нищо. Докато самите приятели не го спряха. След този инцидент поетът винаги се хранил само у дома.
 • Лермонтов беше фаталист. Навсякъде виждаше признаци на съдбата. Целият му живот беше пълен с трагични съвпадения. Дядо му се самоуби право на новогодишната трапеза, бащата на поета беше изгонен от къщата, а майка му почина неочаквано в млада възраст.
 • Михаил Юриевич често се обръщал към гадатели и предсказатели. Предвиждаше се да умре скоро. Може би вярата в пророчествата изигра жестока шега с него: често поетът умишлено се приближаваше към смъртта си, като постоянно изпитваше съдбата.
 • През 1830 г. Лермонтов се интересува от Екатерина Сушкова. Те бяха запознати с братовчеда на поета. Младият Михаил просто загуби главата си, а момичето започна открито да присмива чувствата на поета. Четири години по-късно Лермонтов успява да й отмъсти. Той умишлено подновява отношенията си с Екатерина Сушкова и разстройва сватбата й с Алексей Лопухин, а след това напуска лековерното момиче.
 • През 1840 г. се провежда първият дуел на Лермонтов със сина на френския посланик Ернест де Бран. Причината за двубоя беше стихотворение, което французинът прие като лична обида. Двубоят се проведе, но Ернест пропусна, а Лермонтов специално стреля в обратна посока, след което съперниците се помириха.
 • Когато Лермонтов имаше избор: да остане в Пятигорск или да отиде на работа, той повери бъдещето си на монетата. Той трябваше да остане в Пятигорск, където след известно време се състоя неговият съдбовен двубой с Мартинов.
 • Мартинов стреля много слабо и всички мислеха, че този път ще му липсва, но това не се случи. Изстрелът отиде право в гърдите на Лермонтов. Причината за този смъртоносен дуел бяха каустични шеги, които Лермонтов пусна в посока Мартинов.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*