Плевенски потайности: Лицето на СНЧ в Плевен или как се харчат държавни пари за „култура“ 3

Всьо и вся в читалищното дело в Плевен и не само; недосегаем и незаменим; единствен и всевластващ – това е „Заслужилият Читалищен Деятел“ (удостоен с титлата два пъти), областен председател на Съюза на народните читалища; председател на НЧ „Ракитин 1959“ и шеф на РЕКИЦ – Плевен (ако сме пропуснали нещо, молим да бъдем извинени). Той десетилетия сее справедливост и разум сред читалищните деятели в Плевенско. И край на иронията. Защото нещата са много, ама много сериозни. И ако през тези години властимащите и всички отговорни институции, сезирани нееднократно за нарушенията и самоволствата на този господин (Чавдар Луканов) си бяха свършили работата докрай, днес нямаше да пишем и четем това.

Ще припомним няколко акцента от активната му „дейност“, без да бъдем многословни:

За скандалите около провеждането на този 35-и Конгрес, четете тук:

Читалища от Плевенско възмутени от таен конгрес на техния съюз

Безобразия с конгреси и читалища

Сезирали сме всички възможни институции още при провеждането на 34-ия конгрес на СНЧ. Без резултат, естествено. Още тогава делегатите бяха избирани на принципа „наш човек“ от областния председател и заслужил читалищен деятел Чавдар Луканов. Малка част от писмата ни можете да видите в галерията. В този момент НЧ „Съгласие 1869“ напусна Съюза на народните читалища – съюз, на който е един от основателите.

Да се върнем в Плевен.

Читалище „Ракитин“ е едно от трите читалища, подали жалба срещу решението на Комисията за разпределение на субсидиите и заради които 33 читалища в Община Плевен са със спрени пари.

За другите две може да прочетете тук:

Плевенски потайности: Как се харчат държавни пари за „култура“ – ВИДЕО и СНИМКИ – НЧ „Цветан Спасов“

Плевенски потайности: Как се харчат държавни пари за „култура“ 2 ВИДЕО и СНИМКИ – НЧ „Пробуда“

До този момент читалище „Ракитин“ заедно с РЕКИЦ, който от десет години се помещава там, извършвайки незнайната си, но иначе общополезна дейност, е получило 78 866 лв. държавни пари. От юни, т.г., бройките на читалището са съкратени драстично от Комисията. Въпреки това сумата е горепосочената – заедно с трите субсидирани бройки на РЕКИЦ, които са непроменени. На какво основание е ревът тогава? Вижте отчета и решете сами:

Дейност ли е представянето на фирми с неясна репутация, които в същото време са писани като съвместна дейност и по време на презентациите им участват деца?

Измамници с тенджери и прахосмукачка

Не е ли това 80% от дейността на това читалище? Изброяването на всички класове в едно училище в отделни точки за наситена програма ли говори или за безсилие? За сравнение – на постановки на школите при НЧ „Съгласие 1869“ само на едно представление идват по 10 и повече класове. За 10 мероприятия ли да го броим и може ли изобщо да се сравняват?

Е ли в нарушение читалище, което няма секретар? Според Закона е.

Е ли в грубо нарушение читалище, което ползва общинска собственост, преотдавайки я под наем? Според докладите на временните комисии за проверка управлението и стопанисването на предоставените за безвъзмездно ползване имоти, общинска собственост, на читалищата на територията на Община Плевен, от 2014 г. и 2017 г. – да. Но какво от това, щом последствия няма?

Води ли председателят кореспонденция с клиенти за екскурзии в Македония и Албания през официалния имейл на читалището? Има ли лиценз за извършване на туристическа дейност?

Въпросите могат да бъдат още много… Тук е мястото да припомним пак приказката за баницата и този, който я яде.

След тези три наши публикации, ние спираме. Засега. Наред са всички, които имат необходимия властови ресурс.

Остава и възможността г-н Дойнов да размисли и да прочете Декларацията на плевенските читалища, с която се иска снемането на доверието му от Чавдар Луканов.

Иначе поговорката „Керванът си върви, кучетата си лаят“ ще придобие поредното си въплъщение.

1 Kоментар

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*