Плевенски потайности: Как се харчат държавни пари за „култура“ 2 ВИДЕО и СНИМКИ

В търсене сме на едно плевенско читалище. Би трябвало да е много известно и много ценено в Плевен, предвид претенциите и самочувствието, с което се заявява – особено на фейсбук страницата си. И май само там… Ще стигнем и до дейността, описана в отчета им. Но първо – как ги намерихме?

Пускаме навигацията и тя ни отвежда до посочения в интернет адрес – блок 116 в квартал „Дружба“. Жена на пейката пред блока се сеща, че май е имало някакво читалище в блока, но вече не е там. Телефонът е несъществуващ номер.

video-1602671210

Тръгваме да го търсим в околностите. Над прясно изпрани черги откриваме надпис: Читалище „Пробуда“.

Въпреки прането отпред, входът не е особено приветлив. Не е много приветливо и в останалите помещения, едното от които библиотека.

Библиотекарката е любезна, пуска касова бележка и председателят на нашето читалище й плаща читателската карта – 2 лв. Карта няма, но се леят обяснения – как помещенията не стигат, как наистина тук има 10 000 тома литература, но нова не се купува, защото няма пари, защото са им отнети с решението на онази – лошата комисия…

Питаме за читалня – в съседното помещение е, там се водят и занятията на школите. По график. Защото е тясно. Читалнята е масичка до параван, с който се разделя помещението на две. Има и телевизор – музеен експонат, завит с каренце. Не работел от 20 години, обясни библиотекарката (?!).

читалнята…

Показва ни книгохранилището – килер с черни чували. Не дава да се снима. В чувалите май имало книги. Надяваме се да е така, въпреки че имаме друга представа за книгохранилище.

video-1602671221

Часове след посещението ни във фейсбук започват да се изливат самохвалби: със спомени от преди една-две години (без редакция): „Читалището работи!!! Изявите на вокалната група не бяха изобщо малко през миналата година!!! Не можем да приемем оценката “ без дейност“ на една работна група за разпределението на държавната субсидия.“ И още: „Толкова изяви на вокалната група, за която някои колеги “ дори не били чували“!!!“.

Стигаме до дейността и отчета на това читалище, който е публична информация и го публикуваме без коментар. Впечатление правят две неща. Първото е, че основните изяви са свързани с изготвяне на сценарии на мероприятия, които са в съорганизаторство и се провеждат безплатно в общински зали. Най-известни ще станат след нашата публикация, твърдим без капка скромност. Но да изредим няколко като: Бабин ден – ритуал по посрещане на акушерката в клуба на ул. „Гренадерска“ с жени от ЖВГ; ЖВГ в юбилейно тържество на две самодейки; ЖВГ в представянето на книги; закриване на сезона за ЖВГ – разбор на изявите; откриване на сезона, осми рожден ден на ЖВГ и т. н.

Второто и по-важно нещо, което се набива на очи, е партньорството с… политическа партия – ПП „Нова Зора“. Впечатлени и респектирани сме от читалищното мероприятие – Ден на победата – Реквием за падналите за свободата на Горноплевенските гробища… Съвместно с творческо обединение „Зора“. Което по-рано в същия отчет се споменава, че е под егидата на ПП „Нова зора“. Която пък е същата, партия, организираща фестивал, на който читалището е съорганизатор… „Организацията на такъв форум като фестивала на патриотичната песен „Отечество” изисква не само огромна енергия и талант за комуникация, но и сериозна визия във времето и мащабите, и основната тежест отново се падна на областната структура на ПП „Нова Зора” с председател Евгения Иванова, както и ръководеното от нея творческо обединение „Зора” към сдружение „Евразия”. Конкурсът всъщност се превърна в традиционна изява в живота на областната организация на ПП „Нова Зора”. Из официоза на партията.

Та тази изнесена и изключително съдържателна дейност с политически нюанс е финансирана от държавния бюджет с точно 27 733 лв. от началото на годината до сега. Бройките и на това читалище са съкратени от „лошата“ Комисия, а претенциите са да взима близо 42 000 лв. годишно. За да работи за кого? И срещу какво? Приказката за ла лудия и баницата важи в пълна сила и тук.

Това е едно от трите читалища, заради чиято жалба са спрени субсидиите на всички читалища в Община Плевен.

Следва продължение…

Първата част по темата, в която става ясно за „изключителната“ дейност на читалище „Цветан Спасов“, може да прочетете ТУК

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*