Знаете ли, че…? Любопитни факти за динята

Днес е Международният ден на динята. Едва ли има някой, който да не обича в летните жеги да се разхлади с парче добре охладена, сочна и сладка диня. Знаете ли обаче, какъв е световният рекорд по плюене на динени семки? Или колко тежи най-голямата диня в света? А колко цвята диня познавате, освен червена и жълта? Тези и още малко известни факти за този плод…, всъщност зеленчук, може да научите сега:

Диня (в зависимост от района в България наричана още карпуз или любеница) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. Дините са част от ботаническото семейство Тиквови, заедно с краставицата и тиквата.

Дините са били отглеждани в Египет повече от 5000 години. Египтяните изобразявали дини в рисунки на стените на гробовете и дори оставяли диня до мъртвеца, за да се храни по пътя към подземния свят.

За родина на дините се смята Южна Африка, а в Китай са отглеждани още през X век. В страната гостите носят дини като дар на домакините си.

Смята се, че дините се разпространяват масово у нас по време на нашествието на турците на Балканския полуостров. Днес производството им е съсредоточено в Любимец, Харманли, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Видин, Свищов, Силистра и Добрич.


Най-големият производител на дини в света е Китай, следван от Турция, Иран, Бразилия и САЩ.


Дините се състоят от 92% вода. Понякога мореплавателите носели дини вместо манерки. Дините обикновено имат червена месеста част, но някои дини имат жълта, бяла, оранжева или дори зелена месеста част.

Динята е здравословна храна. Една чаша с диня съдържа само 40 калории, но тя има повече ликопен от всеки други плод или зеленчук. Ликопенът е мощен антиоксидант, който може да намали възпалителните процеси и да унищожи свободните радикали. Освен това динята има високо съдържание на витамин С и е добър източник на фибри.

Заради високото си съдържание на вода динята има силно прочистващо действие за организма, спомага за по-добър метаболизъм и се използва като диуретик. На хора, болни от бъбречно заболяване, се препоръчва да ядат диня, за да прочистят бъбреците си от натрупаните песъчинки и камъни.

Дините са наричани и естествена виагра, защото имат същите свойства за подобряване на представянето в леглото като лекарството.

Всички части на динята стават за ядене. Кората на динята също става за ядене – в Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се бели и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. В Русия маринованата кора също е популярна.


Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно или се добавят в други ястия. В Западна Африка от семената се прави масло, което се използва при приготвянето на супи или други ястия.


Най-голямата диня, отглеждана някога, е произведена от Крис Кент в щата Тенеси през 2013 г. Тя тежи 158 кг.


Джейсън Скайот е експерт по плюене на семки от дини. Той дължи световния рекорд за плюене на семки от диня – 23 метра, поставен през 1995 г.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*