Честит празник, библиотекари!

11 май е един от най-светлите празници в българския календар. Ден, в който почитаме светите солунски братя Кирил и Методий и ден, в който празнуват и хората с изключително отговорна работа – библиотекарите.

По време на българското Възраждане и особено след Освобождението, на датата за почит на  двамата братя от църквата в училищата се провеждат тържества в чест на славянската писменост. Българските учители също празнуват на тази дата, но само до 1916 г., когато е въведен Григорианският календар. След това празникът се измества на 24 май и празниците на славянската писменост и култура, както и празникът на учителите, също се измества.

Библиотекарите имат една от най-трудните, отговорни, но и духовни професии. Да напътстват, да подпомагат търсещите знание и да съхраняват световното богатство – книгите, са сред техните задължения. И ако книгите са прозорец към света, библиотекарите държат в ръцете си ключа към стаята с хиляди прозорци и са готови да ни отведат на далечни пътшествия, в непознати земи, да ни разкрият страшното и прекрасното…

Сред най-изтъкнатите библиотекари в света, се открояват имената на Ератостен, Мао Дзедун, Голда Меир, Едгар Хувър, Джакомо Казанова, Луис Карол („Алиса в страната на чудесата“), Бевърли Клиъри („Бийзъс и Рамона“), Лора Буш, Маделин Л`Енгъл, Марсел Пруст, Хорхе Луис Борхес, Якоб Грим… Това, разбира се, не омаловажава труда и на останалите не толкова световно известни библиотекари, които просто напътстват посетителите на вълшебния свят на книгите.

През 2006 г. 11 май официално е обявен за професионален празник на библиотекарите в България. 

Библиотеката на НЧ „Съгласие 1869“ – Плевен

Още с основаването на читалището в него е създадена първата и единствена до 1954 г. публична библиотека в Плевен, фондът на която днес наброява над 220 000 тома. Семейни реликви, дарени от родолюбиви плевенчани, поставят началото на уникалната сбирка от старопечатна литература на библиотеката при читалище „Съгласие“. Днес фондът съдържа 1 153 библиотечни единици – основно книги, 18 ръкописа, 3 пергаментни листа, книги на чужди езици, издадени до 1878 г. На съвременната наука са известни общо около 1 800 старопечатни български издания. “Основания геометрии” от Ф.Буссе, издадена през 1856 г. в Санкт Петербург е единственият запазен екземпляр в страната и се съхранява в тук.

Основна заслуга за събирането и опазването на това богатство имат Иван Данов, Петър Ненков и Ячо Хлебаров, както и всички следващи ръководства на най-стария културен институт в региона.

В библиотеката на „Съгласие” е и най-пълната сбирка от местния периодичен печат. Тя е дигитализирана по проект „Дигитална културна съкровищница „Север +“ на Регионална народна библиотека “П. Р. Славейков” – Велико Търново и заглавията могат да се видят на адрес: sever.libraryvt.com. За библиотеката, а и за цялото читалище, изключително полезно в професионален план се оказва сътрудничеството с Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, с Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” при СУ „Климент Охридски” и неговата университетска библиотека.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*