ОТ АРХИВА: Откъде произлиза името на Плевен

Знаете ли откъде произлиза името на Плевен? Или пък кой е живял по нашите земи в праисторическите епохи? В какво са вярвали нашите предци? Отговори на тези и на още много въпроси дава „История на града Плевен до Освободителната война“ на проф. Юрдан Трифонов, издадена през 1933 г.
С гордост можем да припомним, че именно Читалище „Съгласие” – като най-крупния културен институт в града, се наема с нелеката задача да издаде този значим научен труд. Години по-късно, по време на бомбардировките над София, Юрдан Трифонов изпраща 620 тома от личната си библиотека с молба да бъдат съхранени в читалището, където са и до днес.
В поредица от публикации ще ви запознаем с интересни факти от историята на Плевен, записани от акад. Юрдан Трифонов.

Произходът на името на Плевен:
 „Населението обикновено го свързва с думата „плева“. Уж била пусната плева негде из Кайлъка и се явила в извора, който е при сегашните казарми (турския „Сарай“). Това обяснение не почива на никаква основа, защото казаният извор не се размътва при размътване на реката и, следователно, не е от нейна вода, а извира из канара, покрита с пръст. Селище Плевен има и в Драмско, при р. Сушица, гдето не се разказва за излизане на плева из извор.
По-близко до ума би било друго обяснение, свързано с думата „плевня“. И наистина, някои разказват, че уж, селото Буковлък било по-старо от Плевен и че последният бил наречен така, защото там били плевните на селото… Според нас, Плевен, подобно на много околни нему селища и местности, дължи името си на дума, която означава растение. От такива думи еж произлезли имената Брестовец, Габровец (дол срещу Нежовец), Търнене, Тученица (друго име на тлъстигата), Качица (единъ видъ минзухарь), Върбица, Бръшляница, Буковлък, Кумбулашки дол (между Къшин и Брестовец) и пр. В същност, „Плевен“ е друга форма на думата „плевел“- трева, която се плеви, т. е. изтръгва, за да се хвърли. То ще да е дадено на селището, което изникнало на местото на едновремешна Сторгозия, защото последната е стояла дълго време в развалини и се е покрила с плевели. Следователно, името „Плевен“ е еднакво по произход с онова на гр. Плевл в Новопазарско“.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*