Приключението „За буквите“ завърши с купон на открито (фотообзор)

С флашмоб на открито пред сградата на НЧ „Съгласие 1869“ в центъра на Плевен завърши нашето приключение „За буквите“.

Танцовият спектакъл „За буквите“ бе подготвен и реализиран през 2022 г. по като проект по програма „Любителско изкуство‘21“ към Национален фонд Култура. В спектакъла участват 25 деца от Балетната школа и 20 от ВГ „Арлекино“ при НЧ „Съгласие 1869“. Спектакълът по нетрадиционен и максимално достъпен начин представи пред младото поколение значението на българската азбука, като по този начин внуши респект и любов към буквите и четенето с послания под формата на песни и балетни миниатюри.

Спектакълът бе представен премиерно в Плевен, в салона на Народно читалище „Съгласие 1869“, както и в още 7 малки населени места – в пълни зали, под нестихващите аплодисменти на въодушевените малки зрители, за голяма част от които това бе първият досег с музикално и танцово изкуство. По този начин изкуството достигна до деца, които по обективни причини не могат да посещават спектакли, т.е. реализирана бе идеята изкуството да достигне до всяко кътче, до най-малкото населено място и да бъде достъпно за всички.

Освен в Ореховица, Коиловци, Славяново, Тръстеник, Гулянци и Искър,

„За буквите“ гостува и в читалището в Долни Дъбник по тяхна покана на 2 юни – включи се в официалните тържества и в празничната атмосфера на честването на Ботев.

„За буквите“ в Долни Дъбник

На представленията присъстваха деца с различен социален статус от населени места около основните ни партньори, а именно – от селата Ставерци, Брегаре и Гостила, които бяха на представлението в Ореховица, както и от селата Милковица, Брест и Гиген, присъстващи на спектакъла в Гулянци. За тях беше осигурен специален безплатен превоз.

НЧ „Съгласие 1869“ – Плевен предложи на зрителската аудитория оригинален и емоционален сценичен продукт, базиран на съчетание от песни, музика, танци – класически и народни, и слово, изпълнен от деца в различна възраст от Балетната школа и БГ „Арлекино“ с ръководители Маня Николова и Виолета Боянова. Сценарият е на актрисата Мариета Калъпова, която бе и водещ на спектакъла.

„За буквите“ стана „главният виновник“ читалището да получи наградата ПРОКУЛТУРА’2022. Събитието се проведе в рамките на IX-та национална конференция „ДОСТЪП НА МЛАДИТЕ ХОРА ДО КУЛТУРА: РОЛЯТА НА МЛАДЕЖКИТЕ СЪСТАВИ”. НН“Съгласие 1869″ беше отличено в Категория „Читалище“ за приноса към разшираването на достъпа на младите хора до култура чрез поддържането на балетна школа, вокален и на фолклорен ансамбъл и представянето на спектакъла от деца за деца „За буквите“.

Награда ПРОКУЛТУРА ’2022 за НЧ „Съгласие 1869“

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*