Любопитни факти за Шекспир и Сервантес

На 23 април се отбелязва Международният ден на книгата и авторското право.
През 1995 година ЮНЕСКО решава да направи Международен ден на книгата и авторското право, а за дата е избран именно 23 април. Като събитие обаче този ден е стартирал още през 1923 година от книжарници в град Каталуния, Испания. Ето защо:

Любопитни факти
👉На 23 април 1616 г., точно преди 400 години умират Шекспир и Сервантес, а в Каталуня честват свети Георги. Според стар обичай дамите подаряват на своите кавалери книга, а господата им връщат жеста с роза. В същия ден умира и Инка Гарсиласо де ла Вега, перуански историк, автор на много популярната „Истината за инките“, но в сянката на двамата гении остава в сянка.
Излишно е припомняме защо точно Шекспир и Сервантес са смятани за безспорни гении, възбудили толкова спорове, митове, легенди и обемисти трудове. Ще припомним само няколко любопитни факти от живота на двамата, за превратностите на съдбата и за добре отлежалите книги, които все се каним да прочетем, но нямаме сили да отгърнем първата страница.
👉Уилям Шекспир е живял 52 години. Знаем, че е роден през 1564 г. и умира на 23 април 1616 г., както и че е кръстен на 26 април 1564 г., поради което повечето изследователи днес вярват, че е роден също на 23 април. Наричан „най-великият английски писател“, Шекспир умира в деня на свети Георги – светеца покровител на Англия.
👉Шекспир умира като богат човек. В завещанието си прави подаръци за различни хора, но цялата си собственост оставя на дъщеря си Сузана. Единственото нещо, което оставя на съпругата си, е „второто най-добро легло“ и прилежащите му завивки.
👉Един от роднините на Шекспир по майчина линия, Уилям Ардън, е арестуван за заговор срещу кралица Елизабет I и екзекутиран в лондонския Тауър.
👉Почти 400 години след смъртта на Шекспир, Google открива повече от 51 милиарда резултата за него.
👉Американският президент Ейбрахам Линкълн е бил голям почитател на Шекспир и често е рецитирал негови произведения в компания. Убиецът на Линкълн – Джон Уилкс Бут, е известен актьор, прочул се именно с ролите си в Шекспирови постановки.
👉За сонетите на Шекспир трябва да благодарим на чумната епидемия, която затваря всички лондонски театри за две години между 1592 г. и 1594 г.. И тъй като нямало театри, нямало и нужда от нови пиеси, Бардът се насочил към поезията, завършвайки първите си сонети през 1593 г.
👉Шекспир е водел двойствен живот – ако към края на столетието в Лондон е бил познат като известен драматург, то в родния му град Стратфорд, където живеели жена му и децата му и където често се отбивал, той бил познат като уважаван бизнесмен и собственик на имоти.
👉Според Oxford English Dictionary английският език дължи на Шекспир авторството на близо 3000 нови думи. Според изследователите неговият речник варира от 17 000 до 29 000 думи – поне двойно на количеството думи, използвани в обикновен разговор.
👉Докато е живял, не е имало никакви съмнения, че Шекспир е съчинявал стихове и пиеси. Едва в средата на ХІХ век в Англия се появил човек, който „доказвал“, че авторът бил някакъв беден учен, който срещу заплащане снабдявал Шекспир с произведенията, които той подписвал като свои. По повод „Шекспировия въпрос“ американците пуснали над 160 книги и статии. От тях едва двайсет и трима признавали Шекспир за Шекспир.
👉Образованата, но доста истерична дама Делия Бейкън твърдяла, че забележителните трагедии и комедии са написани от цял научен кръжец начело с философа Френсис Бейкън.
👉Мигел де Сервантес Сааведра е четвъртото от седем деца. Макар да няма конкретни доказателства, някои историци предполагат, че испанският класик е учил в Университета на Саламанка. Други са на мнение, че е получил образованието си в йезуитско училище в Кордоба или Севиля, но и това не е напълно сигурно. Влиянието на писателя върху формирането на испанския език обаче е несравнимо – неслучайно е наричан още „езикът на Сервантес“.
👉Той е взел участие в битката при Лепанто на 7 октомври 1571 г., където получава 3 огнестрелни рани (две в гърдите и една в лявата ръка, която не може да движи до края на живота му).
👉Участва също така в експедициите до Корфу и Наварино и в боевете, при които османците завладяват Тунис и Ла Голета през 1574 г.
👉През 1575 г. е пленен от берберски пирати на Барселонския бряг (в себе си е носел препоръчителни писма до крал Филип II) и прекарва цели пет години в плен, опитвайки се неуспешно да избяга четири пъти.
Откупен е от родителите си, завръща се в Мадрид, започва работа при местен благородник и се отдава на писане.
👉Автор е на множество стихотворения, малка част от които са запазени до днес. През 1584 г. сключва брак с Каталина де Саласар и Паласиос, за чийто чичо се предполага, че е послужил за прототип на любимия на всички Дон Кихот.
👉„Знаменитият идалго Дон Кихот де Ла Манча“ излиза за първи път у нас през 1882 г. Предполага се, че този превод – дело на възрожденския учител и политик Христо Н. Самсаров – е от френски език.
👉Мястото на гроба на Сервантес не е известно, знае се само, че съгласно неговото желание, той е погребан в близък тринитариански манастир, в който, изглежда, монахиня е неговата дъщеря Исабела де Сааведра. Няколко години по-късно монахините се преместват в друг манастир и взимат със себе си поне част от гробовете, като не е известно дали този на Сервантес е преместен, нито къде се установяват монахините след преместването.
👉По повод Международния ден на книгата сред британците е правена любопитна анкета. Питали жителите на Албион коя е книгата, за която най-често лъжем, че сме я чели. Оказало се, че най-много са посочили „1984” на Джордж Оруел. След нея е „Война и мир” на Лев Николаевич Толстой, на трето място е „Одисей” на Джеймс Джойс. И Библията е не кой знае колко назад. Светата книга отива веднага на четвърто място.
Източник: www.transmedia.bg/

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*