Любопитно за Чарлз Дикенс

„Няма нищо по-силно и по-сигурно в този опасен живот от простата истина.“ Чарлз Дикенс

На 7 февруари светът отбелязва 210 години от рождението на Чарлз Дикенс – английски писател, определян като най-значимия прозаик на Викторианската епоха.

Той печели славата си още приживе, като постига по-голяма популярност от всеки друг английски писател. Дикенс остава известен и до днес като автор на някои от емблематичните романи и герои на английската литература. И въпреки световната слава у нас за него се знае малко.

Предлагаме ви няколко любопитни факта за него:

  •  Дикенс обожавал прякори – не просто е кръстил много от децата си на любимите си автори/писатели, но им е измислял и прякори.
  • Страдал е от обсесивно-компулсивно разстройство – бил обсебен от това да реши косата си пред огледалото. Правел го е стотици пъти на ден. Същото важи и за пренареждането на мебелите в дома му, които е размествал, защото не били на „правилното място“. Без да са подредени „правилно“ за него е било невъзможно да се концентрира. Дикенс винаги се стараел да позиционира леглото си в посока север-юг. Вярвал, че това подобрява писането му. Друга негова привичка била да докосва определени предмети по три пъти. Бил вманиачен чистофайник, дотолкова, че му се случвало да почиства и чужди домове.
  • В кабинета на Дикенс имало тайна врата, проектирана като част от библиотеката.
  • Винаги се е интересувал от хипнотизъм и е практикувал често – негови обекти са били жена му, децата му и приятелите му. Говори се, че постигал невероятни резултати.
  • В детството си Дикенс страдал от епилепсия, която приписва на част от своите персонажи. В три случая припадъците са конкретно описани – това са пристъпите на Едуард Лий-Форд от „Оливър Туист“, учителят в „Нашият общ приятел“ и прислужницата в „Студеният дом“. Докторите са били удивени от точността на писателя предвид факта, че по това време много малко е било известно за тази болест.

  • Дикенс е вярвал, че хората могат да умрат от спонтанно самозапалване и дори „убива“ свой герой по този начин – Круук в „Студеният дом“.
  • Повечето герои в „Коледна песен“ са базирани на реални личности, които писателят е познавал. Например прототипът на Ебенийзър Скрудж е съветник от Единбург.
  • През 1865 г. Дикенс и любовницата му – Елън Търнан, пътуват във влак, който претърпява катастрофа край Стейпълхърст, Кент. Те са в един от осемте вагона, които не се разбиват в реката и дори помагат на някои от другите пасажери да се измъкнат невредими. След това Дикенс се връща в купето, за да извади и ръкописа на романа „Нашият общ приятел“.
  • Синът на Дикенс – Франсис Джефри Дикенс, е член на Северозападната конна полиция от 1874 до 1886 г.
  • „Светът на Дикенс“ в Кент, Англия е атракцион, чиято тема е викторианската епоха. Увеселителният парк обещава да „ви отведе в автентичния свят на Дикенсова Англия“.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*