Виктория Бешлийска и нейният роман „Глина“

Наситена с емоции, спомени, откровения и много красиви български думи беше „Една вечер с… Виктория Бешлийска“ и нейния дебютен роман „Глина“, избран за Книга на 2021 г от книжарите на „Хеликон“. В родния си град авторката сподели много интересни факти около създаването на романа и отговаря на въпроси на публиката. Откъси от „Глина“, които са оставили отпечатък в душата й, прочете актрисата Мариета Калъпова. Вечерта започна с танц на балерините от Експерименталния клас на Балетната школа при НЧ „Съгласие 1869“, създаден специално за премиерата по мотиви от книгата от ръководителката Валя Козовска и по музика на Теодосий Спасов.


Виктория Бешлийска е завършила МГ „Гео Милев“, а след това Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е като учител и редактор на художествена литература.
Днес професионалният ѝ път е свързан с маркетинга. Автор е на „По дирите на думите“ – блог, който събира стари български думи, лични спомени и истории. Любовта ѝ към родното, обединена под надслов #ОбичамБългарскитеДуми, и стремежът ѝ да съхрани автентичността и енергията на словото – такова, каквото нашите предци са познавали, я отвежда в едно необикновено българско село и я вдъхновява да създаде история, която не просто се чете, а се живее. В „Глина“ са втъкани много от думите, представени в блога.
https://www.facebook.com/PoDiriteNaDumite/


“Дивно е майчиното сърце, което дори окъпано в кървава болка, намира утеха. От утеха се ражда светът и човекът роден от утеха, а не от любов, е. Самата любов е утеха и утехата също е любов, ала тя е и повече. Утешаваме, когато лекуваме. Лекуваме, за да спасим. Спасяваме, защото обичаме. Обичаме, защото има какво да дадем. Даваме, защото сме дарени с повече живот. Ето какво е утехата – живот и повече.”


Вдъхновен от романа „Глина“ и блога „По дирите на думите“, наскоро от печат излезе и Словник. Словникът започва с 90 поетични, архаични или рядко срещани български думи, събрани от Виктория Бешлийска, за да продължи с написаното от всеки читател.

Поради големия интерес, на 25 май предстои още една среща с Виктория Бешлийска, като с нея в Плевен ще гостува и майстор на бусинската керамика, който ще демонстрира как се правят грънците, описани в книгата.

Вижте и краткия филм от срещата, в който събрахме най-интересните моменти от нея:

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*