20 неща, които не знаете за Стивън Кинг

Стивън Кинг е писател, роден на 21 септември през 1947 година в
Портланд, щата Мейн. Неговата кариера започва през 1966 година, а в
библиографията му има около 40 романа и повече от 200 разказа.
Днес ще ви представим 20 неща, които най-вероятно не знаете за Краля на ужаса – Стивън Кинг.

 1. Той страда от трискайдекафобия – страх от числото 13. „Числото 13 не пропуска да плъзне ледения си пръст нагоре и надолу по гръбнака ми. Когато пиша, никога не спирам работа, ако страницата е 13-а или кратна на 13. Продължавам да пиша, докато не стигна до „безопасно“ число. Винаги взимам последните две стъпала от стълбището си на веднъж, за да превърна 13 в 12. В крайна сметка стъпалата на английските бесилки са били 13 някъде до 1900 г. Когато чета, няма да спра на страница 94,
  193 или 389, защото сумата от тях също прави 13.“
 2. Сборник с разкази на Х. Лъвкрафт, наречен The Lurker Of the Threshold често се споменава от Стивън Кинг като катализатора, който го е направил писател. Това е била книга на баща му, която е намерил на тавана. На корицата на книгата е нарисуван демон.
 3. Веднъж казва в интервю за ВВС, че Джак Торънс (Сиянието) е най-
  автобиографичният му герой. По времето, когато пише книгата, той също е пиел много, както Джак. Първоначално той виждал Джак като „героичен персонаж, който се бори с демоните си по начина, по който силните американски мъже трябва да го правят.“
 4. Статия с хумористичното заглавие The Onion твърди, че Кинг не помни някога да е писал Томичукалата. След което писателят признава, че това всъщност е истина, защото той не може да си спомни как е написал много романи от 80-те, заради тогавашния си алкохолизъм, включително и Куджо.
 5. В дома си в Мейн Стивън Кинг и съпругата му Табита притежават три радиостанции.
 6. Когато става ясно, че авторът Ричард Бакман е всъщност Стивън Кинг, той спира да използва псевдонима, заявявайки, че Бакман е умрял. Причината за смъртта обявена от него е „рак на псевдонима“.
 7. Той казва на колегата си Нийл Геймън, че ако има шанс да живее живота си отново, не би променил нещо. Освен да се появи в реклама на American Express.
 8. Според Рекордите на Гинес книгите на Кинг са филмирани повече,
  отколкото на всеки друг автор.
 9. Стивън Кинг е бил обявен за негоден за военна служба във Виетнам,
  заради високо кръвно, слабо зрение, плоски стъпала и пробити
  тъпанчета.
 10. Голям фен на Ramones, той пише бележките към трибютния албум
  Weʼre A Happy Family.
 11. Кинг винаги се е интересувал от актьорската игра и се е появявал в не
  един от филмите си. Като човек на банкомата в „Машини убийци“,
  министър в „Гробище за домашни любимци“, гробищен пазач в
  „Сомнамбулите“, Теди Уайзак в „Сблъсък“, Том Холби в
  „Ланголиерите“, д-р Бенгор в „Проклятието“, Гейдж Крийд в
  телевизионната версия на „Сиянието“ и доставчик на пица в
  „Червената роза“.
 12. Първоначално той изхвърля първия вариант на „Кери“, написан с идеята за разказ, но съпругата му Табита вижда потенциала в историята и настоява да я продължава. Накрая той посвещава на нея книгата.
 13. Оригиналното заглавие на „Сeйлъмс Лот“ е било Second Coming, но
  отново, съпругата на Кинг Табита се намесва, като отбелязва, че звучи като „лоша секс история“ и в крайна сметка той го променя.
 14. В „Гняв“, първият му роман като Ричард Бакман, се разказва за
  гимназист с разстроена психика, който държи съучениците си на мушка. След като бе установено, че Джефри Лан Кокс, гимназист с разстроена психика взе съучениците си като заложници, е чел и е бил вдъхновен от книгата, и след още три подобни случая, Кинг позволява книгата да се спре от печат в САЩ.
 15. Кинг бил обвинен във вандализъм, защото не го познали, когато
  започнал да подписва книги по време на неочаквано посещение в
  австралийска книжарница.
 16. Толкова обичал филма „28 дни по-късно“, че изкупува цяла прожекция, 275 билета. По ирония на съдбата режисьорът на филма може в момента да прави римейк на „Гробище за домашни любимци“.
 17. Твърди се, че е присъствал на прожекция на „Лабиринтът на фавна“ и седял до режисьора Гилермо дел Торо. По време на скандалната сцена с Бледия човек, Кинг леко подскочил на стола си, което Дел Торо описа като „най-доброто преживяване изобщо“.
 18. Роналд Макдоналд е едно от влиянията за зловещия клоун Пениуайз.
 19. След почти смъртоносния инцидент, който преживява през 1999 г.
  сестрите, които се грижат за Кинг в дома му получават специално
  нареждане при никакви обстоятелства да не се шегуват на тема
  „Мизъри“.
 20. Мюзикъл по „Кери“? Да, през 1988 г. се случва и такова нещо. Първо в Royal Shakespeare Company в Стратфорд на Ейвън, еликобритания и после на Бродуей по-късно през годината. Въпреки че билетите са
  винаги разпродадени, реакциите са смесени – и представлението скоро спира да се играе. Връща се отново през 2012 г. като продукция извън Бродуей.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*