„Най-големият комплимент за една жена е презрението, което получава от собствения си пол“, У. Текери

130 години от рождението на автора на „Панаир на суетата“

         Уилям Мейкпийс Текери е роден на 18 юли 1811 г. в Калкута в семейството на високопоставен чиновник от Ост-Индийска компания. На 6-годишна възраст е изпратен на обучение в Лондон. В продължение на шест години учи в Чартърхаус-скул. Много скоро след смъртта на бащата, майка му също се премества в Лондон и се омъжва отново.

         След училище Текери постъпва в Тринити-колидж на университета Кеймбридж. Младежът обаче проиграва значителното си състояние на карти и приключва с университетския си живот.

         Първоначално Уилям се пробва в графиката и живописта. Взема уроци по рисуване в Париж, а по-късно сам прави илюстрациите на книгите си. През 1836 г. 25-годишният Текери се жени за Изабела Шу. Именно това сериозно се обръща към литературата. През следващото десетилетие той пише под псевдоним произведения от кратките жанрове и ги публикува в най-добрите периодични издания. В цикъла с литературни пародии „Романи за прочути автори“ Текери демонстрира своя взискателен вкус и чувство за стил. Син на своето време, Уилям не е бил освободен от викторианските си предубеждения, например, изобразявайки любимия си герой Филдинг, той се показва като изключително строг моралист.

         Славата и материалното благополучие идват при него след 3-4 години, когато ежемесечно на части се публикува „Панаир на суетата“. 

         Писателят намирал време и за по-скромни литературни начинания: издал пет рождественски книги, между които е „Пръстен и роза“, писал стихове и балади, чел лекции в Англия и Америка, редактирал списания, издал серия очерци, написани във великолепен стил, с лекота и демонстриращи мъдрост и зрелост.

         Уилям Текери започнал работа над новия си роман „Дени Дювал“, но не успял да го завърши. Застигнала го смъртта.

         В романите, разказите и очерците на Уилям Текери е разгърната широко картината на човешкия бит, в която обаче различните социални групи не са обхванати равнопоставено, низшите слоеве са представени сравнително малко. Писателят общувал с хора предимно от висшите кръгове и особено много се интересувал от хората, които лесно и непочтено се издигат в обществото. Тази класа той изобразява в „Книга за снобите“. „Британецът, казвал Текери, има свойството с различни средства да се добира до по-високо обществено положение“.

         Текери обичал да разказва истории и да ги коментира в процеса на повествованието. Дори, разказвайки за съвременността, той игрaел и роля на историк. На финала на „Панаир на суетата“ той отива още по-далеч – кукловодът е блестяща негова находка. Авторът много свободно интерпретира своите персонажи и хода на действието, като че ли читателят седи до него и те заедно наблюдават спектакъла. В този смисъл образът на читателя-събеседник обогатява повествователното изкуство.

         Знаменитият писател умира на 24 декември 1863 г. в Лондон на 52 години.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*