Смисълът на Рождество Христово

Коледа символизира началото, което носи светлина

В разгара на приготовленията за Рождество Христово хората украсяват домовете си. Звучат празнични, коледни песни; магазините са пълни с препускащи хора, обхванати от подаръчната еуфория. И така ще продължи до тържествената Новогодишна вечер, когато ще откъснем последния ден от тазгодишния календар и ще започнем Новата година.

В модерния ХХI век век хората отбелязват празника Рождество по най-различни начини, всеки според своите разбирания. Вярващите християни ще прочетат части от житието на Исус Христос, ще кажат молитва и ще запалят свещ в църквата. Други ще спазят традиционните обичаи – с питката с паричката, 12 постни ястия и коледарските песни. За децата най-важни, както винаги, ще бъдат подаръците.

Сигурно някои си мислят: много шум за нищо. Но зад цялата суматоха се крие дълбокият смисъл на празника Рождество Христово.

Преди 2 000 години в малкото градче Витлеем се случва чудно събитие – на бял свят се ражда Богомладенецът, Синът Божи – Исус Христос. Идвайки на земята, Той не е посрещнат с почести и фанфари. Той даже не е имал люлка, нито залъгалка, като всички бебета, не е имал и свой дом – ражда се извън града, в пещера и е бил положен в яслите, където хранят животните.

Първите гости на божествения Младенец не били царе и велможи, а прости пастири, на които Бог съобщил за раждането на Христос. „И рече им Ангелът: не бойте се: ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци; защото днес се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ; и ето ви белег: ще намерите Младенец повит, лежащ в ясли“. (Лука 2, 10-12)

Пастирите първи побързали да се поклонят на новородения Спасител. В това време с дарове за Царя на света пристигнали влъхви от изтока (влъхвите са древни мъдреци). Те знаели, че скоро на земята трябва да дойде Царят на света, а чудодейна звезда им показала пътя към Йерусалим.

Влъхвите донесли на Младенеца дарове: злато, тамян и смирна, които имали дълбок смисъл: златото като подарък за цар, тамянът – като подарък за Бог, а смирната – като подарък за човек, който ще умре (в онези времена мъртвите били помазвани със смирна).

Така разказва библейската история. Внезапно и изведнъж преди 2 000 години на нашата земя се ражда Самият Бог, за да се намеси в живота на човечеството и със своето появяване да преобърне хода на световната история. По същия начин Христос се ражда отново и отново в душите ни, като преобразява целия ни живот, за да станем от невярващи – вярващи, от грешни – праведни. Където и да празнувате този светъл празник, важното е едно – Рождество е ден, който символизира Началото, който носи светлина; ден, в който трябва да се замислим за своя живот и да си дадем обещание да станем по-добри. Рождество Христово е празник на светлината и на всепобеждаващата любов към всички хора.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*