Любопитно: Най-странните коледни традиции


Ще ви разкажем за едни от най-странните коледни традиции по света. Надяваме се да се забавлявате и да се усмихнете 🙂

 Лошият Дядо Коледа
Крампус е злият двойник на Дядо Коледа. Неговата задача е да накаже всички деца, които не са били послушни през годината. На 6 декември австрийските мъже обличат страшните дяволски костюми и обикалят из градовете, всявайки ужас у малките калпазани. На всичкото отгоре на сутринта може да откриете, че коледният ви чорап до камината е пълен не с подаръци, а с въглени. Легендата за Крампус произлиза от алпийските страни и е разпространена още в Унгария, Бавария и Словения, а напоследък дори и в някои американски щатове. 

Акащото човече
Традиционен коледен обичай в някои части на Испания, Португалия и Италия е изнасянето на макет на библейския град Витлеем. Работата е там обаче, че освен Мария, Йосиф и Иисус, в сцената присъства и така наречения „caganer“. Той представлява малка фигурка, запечатана в доста деликатна поза, докато се изхожда по голяма нужда. Обикновено се спотайва в ъгъла, най-вероятно от срам, понеже е на показ в този иначе интимен момент. Шегата съществува още от VIII в. През последните години пък фигурките често носят образи на известни хора, което само прави цялата работа още по-абсурдна. 

Кага тио

В Каталония на Коледа си имат една доста странна традиция, наречена „Caga Tio“. Започва се с издълбаването на дънер, който се поставя на четири дървени крака и му се рисува усмихнато лице от едната страна. Всяка нощ от 8 декември нататък дънерът се „храни“ с лакомства и се завива с одеяло, за да не настине. На Коледа дървеното човече се хвърля в камината, удря се с пръчка и му се нарежда да пуска лакомства.   

Коледен козел

Корените на тази традиция могат да бъдат проследени до времето преди християнството да навлезе в Северна Европа. В скандинавските страни козелът е символ на бог Тор, чиято колесница била теглена от два козела. Така в Швеция, Норвегия и някои други северни страни всяка година по Коледа могат да се видят не елените на Дядо Коледа, а предимно декорации и фигури на митичните козли. В центъра на шведското градче Галве всяка година се издига 13-метров сламен козел, който вандалите всеки път успяват да запалят и превърнат в зрелищно шоу от 1966 г. насам. Традиционна коледна шега пък е да прекараш коледния козел в двора на съседа си без да те забележи. 

Черен Петър

Ако не сте играли, то сигурно сте чували за детската игра на карти Черен Петър. При нея който изтегли Черния Петър, изгаря. Оказва се, че в Холандия този тъмен образ с етиопски произход, испанско облекло и кофти нрав е не кой да е, а помощникът на Дядо Коледа. По традиция от 1850 г. родителите плашат децата си, че ако не слушат през годината, Черният Петър ще дойде и ще ги отведе в Испания. Днес историята се разказва с една идея по-малко расизъм и Черният Петър е описван не като роб, а като коминочистач, откъдето идва и черният му цвят. 

Сивата кобила

Още преди появата на Коледа, в Уелс се е провеждал доста интересен езически обичай. Взима се череп от кобила или магарица, закачва се в края на дървена пръчка и се опъва бял плат, който да покрие и човека. За уши може да се пришият две черни парчета, а за очи се слагат зелени шишета. Група от 5 – 6 човека, заедно със Сивата кобила, обикалят по къщите и пеят традиционни песни. Макар и предимно в южните части на Уелс, традицията продължава да съществува и до днес. 

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*