Да нарисуваш шедьовър… 130 години от смъртта на Ван Гог

Ако чуеш вътрешен глас, който ти казва: „Не можеш да рисуваш!“, рисувай с всички сили и този глас ще замлъкне.“ – Винсент ван Гог

На 29 юли 1890 г., едва на трийсет и седем години, Ван Гог се простреля и завинаги си тръгва от света, който не трепти в неговите нюанси…

Знаете ли, че:

Цветовете в картините му не са истинските

Ценителите се възхищават на ярките цветове в картините на Ван Гог, но всъщност той не е имал съвсем това предвид – особено жълтото. Подобно на повечето си колеги от онова време той е използвал нестабилен пигмент, наречен хромово жълто, който с течение на времето започва да кафенее и потъмнява. Химическата промяна е необратима и можем само да предполагаме как са изглеждали платната навремето. Биографът му Чарлз Мофат приписва прекомерната употреба на жълто в картините на биполярното разстройство на художника.

Има четирима Винсент ван Гог

Художникът Ван Гог е кръстен на мъртвороденото си братче, което пък е носело името на техния дядо. Единият от братята Ван Гог – Тео, става баща на момче, което е кръстил също Винсент ван Гог.

Той е успял да продаде само една-единствена картина през целия си живот, което до голяма степен го обрича на бедност

Винсент ван Гoг се родил в Холандия през 1833 г. Всички членове на фамилията Ван Гог били или пастори, или търговци на произведения на изкуството. Самият Винсент първоначално се насочил именно към търговията с картини, но бил уволнен от работодателя си, понеже не се справял добре. След това решил да се посвети на религиозното образование, но не успял да издържи изпитите. За кратко проповядвал в едно малко градче, но бил прогонен от местното паство, което не одобрявало аскетичния му начин на живот. Неуспелият проповедник се върнал при родителите си и тогава брат му Тео го посъветвал да започне да изучава изобразително изкуство. Винсент се записал в художествената академия в Брюксел, а след като се дипломирал, и негов чичо му възложил да нарисува серия от картини, но не останал доволен от качеството им. Последвало и още едно огорчение – нещастната му любов към негова братовчедка, чието семейство не дало съгласието си за брак заради бедността му. След това Винсент се преместил в Антверпен, а брат му Тео му помагал да се издържа, но художникът често гладувал, за да може да си купува бои и платна с парите, които му изпращал брат му… Постепенно гладът, несбъднатата любов и всички трудности започнали да разклащат здравето му.

През 1886 г. Винсент заминал за Париж, където живеел и Тео, и по време на двегодишния си престой във френската столица се запознал с много художници, но здравето му продължило да се влошава, което го принудило да се премести в старинния град Арл. Винсент се надявал, че ще успее да създаде там нещо като утопично артистично селище и затова поканил Гоген да му гостува, за да му разкаже за проектите си.

Холандският художник се възхищавал от Гоген и желаел да станат близки приятели, но при срещата им французинът се държал високомерно и арогантно, което довело Винсент до един от най-тежките му психически сривове, при който в миг на лудост отрязал лявото си ухо. След този инцидент бил настанен в приюта за душевно болни „Сен Пол дьо Музол“, намиращ се в Сен Реми дьо Прованс. По време на престоя си там художникът продължил да твори. След като бил пуснат от приюта, се настанил в градчето Овер сюр Оаз близо до Париж, но успял да продаде една-единствена картина, и то на свой роднина… Живеел все по-бедно и отчаяно, творбите му били отричани, починал и баща му. Сякаш всичко се сгромолясвало… На 29 юли 1890 г., едва на трийсет и седем години, Ван Гог се прострелял с пистолет, оставяйки след себе си 2100 картини, които светът оценил едва след смъртта му, и днес те са едни от най-скъпо продаваните по международните аукциони.

Голяма част от тях представляват автопортрети, но Ван Гог не е бил някой самовлюбен луд, обсебен от мисълта да рисува себе си. Истината е, че той просто нямал средства да плаща на модели. За да се учи да рисува човешки фигури, с малкото пари, с които разполагал, Винсент си купил едно огледало и така рисувал собственото си отражение.

А картината „Звездна нощ“, която е една от най-красивите в историята на изкуството, всъщност представлява гледката от прозореца на лудницата, в която Ван Гог бил настанен…

Ако Йоана, съпругата на брат му Тео, не бе проявила настоятелност, днес името на Ван Гог щеше да е потънало в забвение. Наследявайки стотици платна, след като Винсент и Тео умират, тя ги предоставя на десетки галерии. Публикува цялата кореспонденция на Ван Гог, за да остане биографията му за идните поколения. След смъртта на Йоана единственото им дете с Тео – Винсент Ван Гог, открива музея на художника в Амстердам през 1973 г.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*