Конкурс за нова българска детска песен „МУЗИКАЛНА ВЪРТЕЛЕЖКА“

Р Е Г Л А М Е Н Т

I. Конкурсът се провежда в една категория: Конкурс за нова детска песен.

II. Условия за участие в Национален конкурс за нова детска песен „Музикална въртележка“:

1. ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ДО ПОДБОРНА КОМИСИЯ:

1.1. Конкурсът цели да създаде нови детски песни със съвременно звучене и подходяща сложност за деца от ранна и средна детска възраст (до 15 години). В конкурса могат да участват всички български композитори, без възрастови ограничения. Пълният пакет документи се подава онлайн, на електронен адрес saglasie1869pl@gmail.com със задължително изписани телефон, адрес и e-mail за контакт.

Крайният срок е 15.04.2024 г.

1.2. Творбите, изпращани от участниците, трябва да бъдат нови и специално създадени за конкурса, с текстове на български език.

1.3. Творбите, изпращани от участниците не трябва да бъдат:

• Публично изпълнявани;

• Тиражирани (издавани в албуми, компактдискове);

• Публикувани в социалните мрежи и плаформи за музика;

• Представяни в телевизия и радио;

• Стари песни, представени в нов аранжимент.

1.4. Конкурсната документация трябва да съдържа:

• Заявка за участие (Приложение № 1);

• Декларация за съгласие (Приложение № 2);

• Текст на песента;

• Вокална партитура на песента;

• Кратко представяне на авторския екип.

1.5. Качете Вашите песни (wave-формат – PB и SB) в share-сайтове като DOX или Wetransfer и приложете линковете в и-мейла.

1.6. Максималното времетраене на отделните песни е 4 минути.

1.7. За участие в конкурса:

• Автори на музика – имат право да участват с повече от една песен;

• Автори на текст – имат право да участват с повече от един текст;

• Автори на аранжимент – имат право да участват с повече от един аранжимент;

1.8. Песните се изпълняват от солисти и ВГ „Арлекино“ към НЧ „Съгласие 1869“ – Плевен.

1.9. Конкурсът е анонимен. Организаторите поставят на всяка новопостъпила песен конфиденциален номер. Заглавието и творческия екип се разкриват на подборната комисия в края на селекцията. До този момент всяка творба се води под номер.

2. ПОДБОРНА КОМИСИЯ:

2.1. Песните, заявени за участие се разглеждат от подборна комисия – професионални музиканти, журналисти, изпълнители на популярна музика и други доказани професионалисти в музикалната и сценична сфера.

2.2. В 5-дневен срок след 20.04.2024 г. подборната комисия има ангажимент да прослуша всички кандидатствали песни. Организационният екип се заема с изготвянето на протоколи, които всеки един от комисията индивидуално попълва с оценки от 1 до 10.

2.3. Крайното класиране на песните финалисти се извършва на база сбора от индивидуалните оценки на всеки от членовете на подборната комисия. На финала се допускат до 12 песни.

2.4. Заявителите на допуснатите до конкурса песни се уведомяват писмено, в 3-дневен срок от обявяване на класирането, на посочените от тях адреси за контакт.

2.5. Списъкът на допуснатите до финала песни ще бъде публикуван в азбучен ред на официалния сайт на НЧ „Съгласие-1869“ – Плевен на 01.05.2024 г.

3. УЧАСТИЕ ВЪВ ФИНАЛНАТА ЧАСТ НА КОНКУРСА:

3.1. Финалният кръг на конкурса ще се проведе на 12.10.2024 г. на сцената на НЧ „Съгласие 1869“ – Плевен под формата на концерт-спектакъл, на живо пред публика.

3.2. Инструменталният съпровод на допуснатите до финален кръг песни трябва да бъде предоставен на организаторите в завършен вид до 15.05.2024 г. В помощ на вокалните педагози, авторите задължително трябва да изпратят и точен нотен текст на песента.

3.3. В случай, че авторът на музиката не е аранжор или няма техническата възможност да аранжира сам песента си (вокално и инструментално), трябва да уведоми организаторите на конкурса до 15.05.2024 г. и те ще окажат съдействие.

3.4. Авторските екипи, които желаят песента им да бъде представена от изпълнител, посочен от тях, осигуряват присъствието му за своя сметка.

3.5. За всяка песен, класирана за финалния кръг се изплащат авторски права в размер на 1 200 лв., което се разпределя между авторите на музика, текст и аранжимент, както следва:

  • Музика – 45 %
  • Текст – 25%
  • Аранжимент – 30 %

Забележка:

Изключение правят класическите стихове, чиито авторски права имат наследници.

4. ГЛАСУВАНЕ И КЛАСИРАНЕ НА ПЕСНИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ:

4.1. По време на финалната конкурсна вечер в зала „Емил Димитров“ на НЧ „Съгласие 1869“ – Плевен, професионално жури в състав: проф. Пламен Джуров, проф. д-р Момчил Георгиев, Хайгашод Агасян, Георги Милтиядов, Десислава Костантинова, ще слуша на живо и след последното музикално изпълнение ще оцени всяка една от конкурсните песни. Всеки представител на журито може да даде оценка по система от 1 до 10, където едно е най-ниската, а десет – най-високата оценка. Класирането ще се извърши въз основа на явно гласуване след последната песен.

4.2. Наградата на публиката ще бъде избрана чрез гласуване на зрителите в НЧ „Съгласие 1869“ – Плевен по време на финалната конкурсна вечер.

III. Общи условия

  1. НЧ „Съгласие 1869“ – Плевен е организатор на Националния конкурс за нова детска песен „Музикална въртележка“.

2. НЧ „Съгласие 1869“ – Плевен запазва всички права върху конкурсните песни, във връзка с тяхното публикуване, видео и аудио запис и излъчване на крайните продукти (в рамките на конкурса), спазвайки Закона за авторското право, като за същите не дължи възнаграждение на правоимащите лица.

3. Организаторите не носят отговорност спрямо трети лица по отношение на претенции за авторство или съавторство на музикалните продукти.

4. Авторските права на селектираните песни, допуснати до конкурс, се изплащат до 01.11.2024 г.

IV. Настаняване и нощувки

Във връзка с подготовката и провеждането на конкурса, организаторите осигуряват една нощувка на един представител (композитор, поет или аранжор) от авторския екип на всяка една от 12-те песни финалисти (12.10.2024 г.).

2. Хотелското настаняване ще бъде направено след предварително изготвен списък и потвърдено присъствие от страна на гостите до 01.10.2024 г.

3. Организаторът не поема разноските и няма ангажимент за настаняване на гости, придружители, продуценти и други лица, свързани с автори и изпълнители на конкурсни песни, класирани за финал.

4. Със заявяването на участие в конкурса и представяне на песен, всеки авторски екип се съгласява с условията на регламента.

Проектът се финансира със съдействието на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*