Мира Добрева представя „Столетниците – благословия или орисия“ в Плевен

Заповядайте на представянето на книгата „Столетниците – благословия или орисия“ от Мира Добрева на 5 април (сряда), в 18 часа, в зала „Библиотеката“ на НЧ „Съгласие 1869“.

Мира Добрева ще ви разкаже за своите срещи със столетниците на България – в книгата са включени избрани 38 истории, но нейните друговремци са над 100! Последната й среща бе съвсем скоро: с Баба Дора. Тя е родена в каруца, на път за болницата. Родът й е от село Хотница, в младините си е живяла в Павликени, а Мира Добрева я среща в дома ѝ в столичния квартал Младост. Тя е на 101 години и е 101-ят столетник, с когото се среща Мира покрай дългогодишната си рубрика в БНТ „Столетниците на България“, част от предаването „Отблизо с Мира“.
Удивителната баба Дора – с ясна, подредена мисъл, многопластово житейско търсене и ярко творчество. Ярко в буквалния смисъл на думата, не в професионалния. Защото баба Дора не е завършила художествено училище, но много обича да рисува. Също така обича Снежанка. А най-симпатични са й джуджетата. Целият й апартамент, в който живее съвсем сама, е изпъстрен с пасторални картини. Най-цветният образ обаче си остава самата тя – 101-годишната баба Дора.
Плете купища шалове, шапки, терлици и ръкохватки. После търси на кого да ги раздава. Много обича цветята, обаче понякога се изчерпват като представа в съзнанието ѝ и тя започва да си ги измисля. Мисли, мисли цяла вечер, а сутрин стане, пък започне да рисува. Често изрязва моделчета от тюлените пердета в спалнята. Или пък от чаршафите.
В гимназията баба Дора някога е учи стенография и пеене, астрономия и физика, латински… В началото на ХХ век това е влиза в учебната програма и децата имат много богата обща култура. Тя категорично иска да продължи да се образова, но се омъжва. А нейният съпруг смята, че за децата трябва да се грижи майката. Нейно задължение е и поддържането на дома. Въпреки това тя успява да се запише на курсове по живопис и приложни дейности. Днес, на 101, тя обожава да оцветява картинки, затова синът ѝ, известен български професор, ѝ купува книжки за оцветяване.
Баба Дора изхвърля всички лекарства. Тялото й не я предава и няма нужда от химия, за да се чувства добре физически. Бодра е, дейна е. Съседите й много често я засичат усърдно да мие площадката пред вратата на апартамента си в столичния квартал „Младост“.

Входът за събитието е свободен. Книгата може да бъде закупена на място по време на представянето и имате възможност да получите личен автограф.


Популярният водещ и журналист Мира Добрева издаде в края на 2020 година първата си книга: „Столетниците – благословия или орисия“, която излезе с логото на издателство Книгомания. Само за няколко седмици книгата се превърна в бестселър и в едно от любимите четива на българина.
„Столетниците – благословия или орисия“ е сборник от документални разкази от рубриката „Столетниците на България“, излъчван вече в продължение на 10 години по БНТ като част от предаването „Отблизо с Мира“. През 2015 г. получава специалната награда от Международния филмов фестивал „Наследство“ за този тв проект. Книгата „Столетниците – благословия или орисия“ представя 38 от тези над 100 истории.
Мира Добрева превръща едно телевизионно начинание в един от най-успешните си проекти. Признава, че подборът кои истории да бъдат включени никак не е бил лек, но водещо за нея е да представи на читателите разнообразието в нагласите на всички тях какво е да си дълголетник. Като обща характеристика споменава, че по-голяма част от „героите“ в книгата са жени, почти всички са имали брак и нито един от тях не прекалява с храна, алкохол или други изкушения. Докато пише „Столетниците – благословия или орисия“ се свързва с всички участници и с радост открива, че много от тях все още празнуват своите рождени дни и си я спомнят, макар да е минало немалко време.

СТОЛЕТНИЦИТЕ – БЛАГОСЛОВИЯ ИЛИ ОРИСИЯ

Мира Добрева

Формат: 84/108/32 (13*20 см)
Обем: 336 с.
ISBN: 9786191952779
Цена: 16,00 лв.
Линк към сайта: https://bit.ly/3jD2uSD
Линк към промо-страницата към книгата: Столетниците – благословия или орисия > книга (knigomania.bg)

Това е книга, която вдъхва надежда. Помага да се докоснем до огромната мъдрост, скрита в телата ни. Разкрива особен вид култура – културата да растеш с уважение към живота.
Любовта на Мира към столетниците е очевидна и заразителна. Тя пише елегантно, искрено и реалистично, с топлота и усет за наистина важното. И може би затова посланията ѝ докосват по изключително въздействащ и запомнящ се начин.
Съвременната наука знае много за активното дълголетие и за хронобиологията. Темповете, с които ние стареем, са кодирани в гените ни. Но гените не са всичко. Има нещо, което е отвъд методичните указания и научните постижения. Това е искрата. Това е неукротимата воля да ни има, това е жаждата, която не можем да приемем под формата на таблетки или вълшебен еликсир. Важна е нагласата ни за живот! За нашия живот, трептящ и деликатен като балонче в ръцете на дете. Дали можем да пренесем това балонче отвъд болки, декади, приливи и отливи? Столетниците в историите на Мира ни дават надежда. Дават истина и вяра, че е възможно.
Като свещ, подухвана от вятъра, е човешкият живот. Крехък е, чувствителен. Как да го пазим с обич, с усмивка, с грижа и отговорност, за да не угасне той преждевременно? Прочетете тази книга и открийте отговора за себе си. Защото в личната история и в емоционалната философия на всеки един от тези специални хора има невероятна сила и мъдрост.
Мира, благодаря ти за вдъхновението!
Д-р Неделя Щонова, дм специалист невролог


Столетниците са омайни, мъдри хора. Някои изумяват с бистър ум, ясна памет и красноречие, други са мълчаливи и умислени. Едни са весели, въпреки тежестта на годините, други са прегъбрени от тях. Някои са младолики, други – с набраздени от времето лица. Но всички, за които ще прочетете, са специални.
Столетниците са изключителни хора.
Друговремци. Останали още малко на тази земя, сякаш за да я направят по-добра.
Цялата мъдрoст е в тях, цялата тежест на живота. Цялата тъга е прибрана в избледнелите им очи и цялото примирение е там. Цялата надежда таят, че младите ще дойдат да ги видят. И цялото разочарование, че тях отново ги няма.
Столетниците. От които попиваме светлина, взимаме от мъдростта им, учим се да прощаваме и да гледаме на живота откъм смирената му страна.
Защо някой губи разсъдъка си преди да е достигнал старостта, а друг минава 100 години и може безспир да рецитира стихове?
С какво се хранят столетниците, пият ли алкохол?
Обичат ли да се веселят или предпочитат усамотението?
Каква е тайната на дълголетието?


Мира Добрева е позната като телевизионна водеща на десетки политически, икономически и социални събития. Носител е на множество награди, сред които: Жена на годината (2 пъти) в категория „Телевизионна журналистика“ на сп. „Грация“ (2005 и 2011 г.), Най-чаровна телевизионна водеща на сп. „Клуб М“ (2004 г.), Най-обичана българка за 2008 г., Най-стилна дама на България. През 2015 г. получава специалната награда от Международния филмов фестивал „Наследство“ за рубриката „Столетниците на България“. Следват призове в категория „Културно наследство и национални ценности“ и „Популяризиране на българската култура и история“. През 2016 г. предаването „Отблизо с Мира“ е отличено със специалната награда на Съюза на българските журналисти в категория „Телевизионна журналистика“. За научнопопулярния филм „Властелини на облаците“ получава специалната награда на журито на Международния филмов фестивал „На източния бряг на Европа“.
Мира Добрева е била хоноруван преподавател по телевизионна журналистика в НСА, гост-лектор към катедра „Радио и телевизия“ във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“, гост-лектор в Американски колеж – София, както и лектор на TEDxPlovdiv. От май 2020 г. е водеща на предаването „Питай БНТ“.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*