Шахматен турнир за „Купа Плевен“

В надпреварата взеха участие 30 състезатели от 9 спортни клуба в България

На 16 и 17 юли в Народно читалище „Съгласие 1869“ – Плевен се проведе открит турнир по шахмат за „Купа Плевен“ с организатори Община Плевен, НЧ „Съгласие 1869“и Спортен клуб по шахмат „Спартак Плевен XXI“, с подкрепата на Българска Федерация по шахмат 1928.

В надпреварата взеха участие 30 състезатели от 9 спортни клуба в България. Съдийският състав в лицето на доц. д-р Венета Петкова – съдия на ФИДЕ, и мс Михаил Гигов – помощник съдия, се справиха отлично с поверената им задача.

Турнирът беше открит от Иван Дачев – главен специалист в Община Плевен, отговарящ за спорта. Директорът на турнира и председател на СКШ „Спартак Плевен XXI“ Петьо Маринов благодари на Община Плевен за осигурените купи, медали и материални награди за победителите и на председателя на НЧ „Съгласие 1869“  Ивайло Атанасов за прекрасните условия за провеждане на турнира и отличното партньорство между шахматния клуб и читалището.

След оспорвани и интересни 9 кръга се получи крайното класиране. На 1-во място с 8 т. се класира Дарио Дерешки от СКШ „Марица изток“ – Раднево, на 2-ро място със 7 точки мм Коста Ангелов от ВШК „Георги Даскалов“ – Варна и на 3-то място със 7 точки мс Николай Йорданов от ШК „Етър“ – В. Търново.

Шампион при момчетата до 8 години стана Максим Казанджиев от СКШ „Спартак Плевен XXI“, а при момичетата на 1-во място се класира Емили Цветанова от СКШ „Плевен XXI“, на 2-ро място -Дария Огнянова СКШ „Спартак Плевен XXI“ и на 3-то място – Галина Петрова – ШК „Елит“ – София.

При момчета до 10 години на 1-во място е Константин Хуслов от Украйна, а на 2-ро място Николай Иванов от с. Бързия, общ. Берковица.

При момичета до 10 години на 1-вото място е за Нели Петкова от СКШ „Спартак Плевен XXI“, 2-ро място за Беатрис Ярова от СКШ „Спартак Плевен XXI“.

При момчета до 12 години първи е Цветан Иванов от СКШ „Спартак Плевен XXI“, а на 2-ро място се нареди Лъчезар Петров от ШК „Елит“- София.

При момчета до 14 години на 1-во място е Владислав Кръстев от СКШ „Спартак Плевен XXI“, а на 2-ро – Кирил Гаргов от СКШ „Спартак Плевен XXI“.

При юноши до 16 години на първи е Михаил Папурков от ШК „Ловеч“, а при девойките до 16 години шампион стана Катрин Нинова от СКШ „Спартак Плевен XXI“.

При ветераните на 1-во място е мм Коста Ангелов от ВШК „Георги Даскалов“ – Варна, на 2-ро място Йордан Вутев – ШК „Ловеч“, а на 3-то – Енвер Таир от СКШ „Спартак Плевен XXI“.

Най-добре представила се жена на турнира е многократната шампионка за девойки Ева Русева от СКШ „Спартак Плевен XXI“.

Наградата за най-възрастен участник получи Иван Василев от СКШ „Спартак Плевен XXI“.

На закриването президента на БФ по шахмат Васил Антонов награди с плакети за заслуги в развитието на българския шахмат кмета на община Плевен Георг Спартански и председателя на читалище „Съгласие 1869“ Ивайло Атанасов.

В заключителното си слово Антонов подчерта ролята на читалище „Съгласие 1869“ в социалния живот на Плевен и благодари на председателя за неговата помощ и съпричастност към най-интелигентната игра.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*