Ансамбъл „Мизия“ събра фолклорни ритми от цяла България във впечатляващ коледен концерт

На един от най-хубавите християнски празници – Игнажден, зала „Емил Димитров“ на НЧ „Съгласие 1869“ беше изпълнена с фолклорни ритми от цялата страна. Поканихме нашите прекрасни танцьори от ансамбъл „Мизия“ при читалището с ръководители Михаил Денев, Биляна Денева и Детелин Петров, точно днес – да ни благословят, защото вярваме, както са вярвали и нашите предци, че какъвто е полазникът в дома ни на този ден, такава ще e цялата следваща година!

На сцената за берекет и здраве наричаха коледари. След тях се изви добружанският танц „Ръченица с шиници“.

Няма по популярен български народен танц от „ръченицата“. По сборове и седенки, по сватби и кръщенки, изпълнявана  на хоро или „по саме“ тя вдига на крака и мало и голямо. Това е и танцът, с който всяко едно „мизийче“ прави своите първи стъпки на сцената.

Имаше и „Пазарджишка копаница“, „Дайчово хоро“, майсторското „Влашко“, любимото на всички българи Дунавско хоро, а накрая с една пъстра „Шопска сюита“ си пожелахме светли коледни и новогодишни празници.

Водещ на фолклорната магия беше актрисата Мариета Калъпова.

Бурни аплодисменти огласяха залата след всяко изпълнение и дълго не стихнаха след края на концерта, когато всички участници се поклониха от сцената.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*