„Ескизи от един живот“ в Библиотеката на НЧ „Съгласие 1869“

Най-новата си книга с разкази подари арх. Иван Стефанов на Библиотеката на НЧ „Съгласие 1869“.

В моите разкази всичко е реално – гледано, наблюдавано, пряко преживявано, казва арх. Стефанов. В „Ескизи от един живот“ той остава верен на себе си. И на своя стил на писане, наподобяващ рисунките му – отсечени щрихи, кратки изречения със замах и емоция, с удивителни, които предупреждават, напомнят и те държат нащрек…

Архитект Иван Стефанов е роден на 29 септември 1939 г. в едно селце между Карлово и Калофер, носещо името на Васил Левски, а гарата му носи името на Ботев. Насочва се към архитектурата и през 1965 г. завършва Архитектурния факултет в столицата.
 
Идва в Плевен, където среща и своята половинка в живота. Остава тук няколко години и след това отива в Пловдив. Връща се обратно едва след няколко покани от плевенското градско и окръжно ръководства. Малко по-късно се започват подготвителните работи за честване на стогодишнината от освобождението на Плевен. Зареждат се конкурс след конкурс и всички са спечелени от него. И започва работа върху един от най-големите си проекти – комплексът „Плевенска епопея“. Като мащаб това е най-голямото му дело. Този ансамбъл е извоювал изключително признание. Проектът му на хижа „Плевен“ променя характера на високопланинската архитектура в България.

Преди „Ескизи от един живот“ е издал сборниците с разкази: „Песента на авлигата“, „Ескизи с въглен“, „Силуети“, „Ерозия“ и албум със сатирични рисунки – „Рапсодия в черно“.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*