Уникални издания от фонда на библиотеката показахме на 24 май

На 24 май – празника на българската просвета и култура, показахме пред плевенчани и гости на града уникални издания, притежавани единствено от 152-годишната библиотека на читалище „Съгласие 1869“. В три витрини са експонирани ръкописи, старопечатни книги и периодика. Най-старият документ в колекцията е пергаментов лист на Евангелие от ХІІІ век. Показани бяха требници от 1844 и 1842 г., най-старата старопечатна книга на български език, притежание на библиотеката – „Различни поучителни наставления“, отпечатана 1819 г. в Будапеща.
В духа на празника са изложените книги с педагогическа насоченост. Три от тях са на създателя на плевенското читалище „Съгласие“ – Нестор Марков, но също ботаника от Габровското училище – ръкопис от 1890 г. Сред интересните ръкописи са този на монаха в манастира „Св. Георги“ Нафталин Маринов, както и сборник с „Песни за първоначалните ученици“ от 1872 г.


Показахме Библия, отпечатана в Цариград 1871 г., частичен препис на кондика на плевенската църква „Св. Николай“. Вечният календар със зодии и съновник, ръкопис от ХІХ век, отворихме на зодия Близнаци, а списанието „Смесена китка“, издавано от П.Р.Славейков в Букурещ – на месец май 1852 г. Централно място в изложбата ни естествено е „Житие на святого Кирила и Методия“ от 1865 г.
Ценните колекции на библиотеката при НЧ „Съгласие 1869“ са дигитализирани и могат да се намерят в раздела Дигитална библиотека на сайта на читалището. Повече за нея – в презентацията, която тече успоредно с представянето на изложбата в зала Фоайе на читалището.

Събитието беше част от културната програма на Община Плевен за честването на 24 май.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*