Днес професионален празник имат библиотекарите

11 май от 2006 година официално се чества у нас като Ден на библиотекаря. На датата първоначално  Българската православна църква е чествала празникът на Св. Св. Кирил и Методий. Денят на създателите на славянската азбука, бил отбелязван като църковен празник още преди XII век. Светското отбелязване на техния ден се премества на 24 май и става Ден на славянската писменост и култура, но Денят на библиотекаря се запазва на църковния празник – 11 май.

От самото си зараждане в древността до днес библиотеките са оцелели, защото винаги е имало личности, които да им служат с мисия за опазване и пренасяне на знанието във вечността, личности – пазители и разпространители на най-голямата сила за прогреса на човечеството. Най-ценното в една библиотека винаги са били книгите и …нейните библиотекари.

Защото една библиотека без библиотекар би представлявала един голям склад на книги, помещение без душа, може би и без светлина.

Библиотекарят е носител на духа и човешката връзка между натрупаното знание и бъдещето. Неговата роля винаги е била да запази наследството на цивилизацията за бъдещето, да съхрани българския дух и идентичност, да търси най-пряката и необходима връзка между миналото и днешните предизвикателства на времето.

Библиотекарите са душата на едно от важните огнища на просветата и културата, на знанието, въображението и идеите. Те се грижат за книгите, подреждат ги, но и много по-важно – въвеждат ни в техния свят, ориентират ни в него. Особено значимо е първото влизане на детето в библиотеката. Библиотекарят, който ще го запознае с книгите, е отговорен за създаване на интереса и отношението на малкия читател към литературното наследство. И ако тези две неща се запазят през целия живот – то значи, че библиотеката е изиграла най-важната си роля.

Професията на библиотекаря е една от най-старите, съдейки от факта, че първата библиотека е построена през 7-ми век пр.н.е. от асирийския цар Ашурбанипал в древния град Ниневия, и която е по-стара с 400 години от световноизвестната Александрийска библиотека в Египет.

Някога библиотекарите са били втори по ранг след владетеля, заради функцията им на пазители на информацията, която е актуална и днес.

На 11 май Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ празнува своя патронен празник и цялата библиотечна гилдия се присъединява към отбелязването на празника на най-голямото светилище на българската книжнина -библиотеката, която съхранява най-старите и най-достойните образци на литературната ни съкровищница.

В свят, пълен с предизвикателства от всякакъв характер, от технологични до прозаичните финансови, библиотекарите са пазители на съкровищница от мъдрост.

Днес славянската азбука вече е една от азбуките, на които Европейският съюз пише своята съвременна и бъдеща история. Мисията на библиотекаря е да запази това наследство за бъдещето, да съхрани българския дух и идентичност.

Честит празник на малкия, но сплотен колектив на Библиотеката при НЧ „Съгласие 1869“!

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*