12 април 1961 г. : Гагарин излита в Космоса, месец по-късно е посрещнат в Плевен

На 12 април 1961 г. в 9 часа и 7 минути  от Байконур излита космическият кораб „Восток” , който извършва една обиколка на Земята. На борда е Юрий Гагарин, а тази обиколка в Космоса го прави най-известния човек на планетата. Минути преди да излети, Гагарин казва, че целият му живот му изглежда като един прекрасен миг.

Да бъда първи в Космоса, да вляза в неизвестен до днес сблъсък с природата. Може ли човек да мечтае за повече? – казва той. 

След два дни стотици хиляди хора го посрещат  на спонтанен митинг на Червения площад в Москва. След месец започва околосветска обиколка в над 30 страни. Първата е Чехословакия, втората – България, където посещава редица градове. Един от тях е Плевен.

В архива на Библиотеката при НЧ „Съгласие 1869“ откриваме отзивът от неговото посещение тук на 25 май 1961 г. Цялата първа страница на местния вестник „Септемврийска победа“ е посветена на визитата на първия космонавт н нашия град – емоционално и подробно.

„Вестта беше станала истина, мечтата – действителност. Вече никой не питаше ще дойде ли Гагарин. Нищо, че небето ръсеше неспирно и облаците се влачеха ниско над земята. Отрано на 25 май улици и площади, квартали и учреждения оживяха… От Плевен към Телиш, от Плевен към Пордим, навсякъде хора, шпалир от хора. И знамена, и цветя, и песни… И ето го, звучи като легенда, където се разказва за знатния юнак, но тук знатният юнак не изчезва, той стои срещу нас, ръкостискаме се, усмихваме се един на друг…

А ето една снимка и разказът на фотографа, заснел посещението на Гагарин в Плевен.

https://pan.bg/view_article-1-4103-Predi-50-godini-Az-snimah-pyrviq-kosmonavt-Jurij-Gagarin.html

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*