100 г. СК „Спартакисти“ – За здраве и дълголетие!

Нашите приятели спартакисти също празнуваха юбилей – през 2019 г. те отбелязаха 100 години от учредяването на клуба. Щастливи сме, че тези позитивни и жизнени младежи избраха нашата сграда за своите срещи. За историята и постиженията на спортен клуп „Спартакисти” разказва неговата председателка Виолета Иванова.
Клубът е основан през октомври 1919 г. Сред основателите му е бил и ген. Иван Винаров, а първа председателка – Райна Бецова. Александър Попов и Иван Цанов също са ръководители клуба. Първоначално в него са членували юноши и девойки. Участвали са в много международни състезания, където са се представяли достойно. На едно такова – по висок скок, ген. Винаров е задържан за политическа дейност на границата и не е успял да се яви на състезанието. Друго популярно име, участвало в клуба, е на Георги Маратона.
В момента членовете са 40. Не са юноши и девойки по лична карта, но по дух – да. Девизът им е „За здраве и дълголетие”. Всеки понеделник, сряда и петък правят утринна гимнастика от 8,30-9,00 ч. Така поддържат здраво тяло, а за здравия дух се грижат с редовни и весели срещи по всички празници. Дори и сега клубът продължава да бъде първенец в различни спортни състезания. През 2016 г. с 53 точки печели първо място на състезание в Китен по лека атлетика. Плевенските спартакисти имат представители в мъжкия и женски национален отбор по петанк – Димитър Бакърджиев, Виолета Иванова и Цветанка Енчева. И вече могат да се похвалят с четвърто място в тази интересна френска игра.
Героят на клуба е Георги Шабански, който има най-много завоювани медали от лекоатлетически дисциплини.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*