На днешната дата е роден изобретателят на парната машина Джеймс Уат

На 19 януари се навършват 285 години от рождението на изобретателя, на когото светът дължи много

Изобретяването на парната машина си остава едно от най-големите постижения в историята на човечеството, което се свързва с имената на не един, а на няколко бележити личности. За първооткривател се приема английският инженер Томас Сейвъри, който в края на седемнадесети век патентова първия модел на такава машина. Но тя, от своя страна, била с изключително ниска ефективност и служела само за изпомпване на вода. Няколко години  по-късно, друг виден английски изобретател – Томас Нюкомен, патентовал подобрена модификация на парна машина, но и тя била все така недостатъчно ефективна. Истински сполучлив модел на съоръжението, обаче, който вече намерил индустриално приложение, се появил след намесата на Джеймс Уат – човекът, на когото Индустриалната революция, а и целият свят, дължат много.

Джеймс Уат e роден на 19 януари 1736 г. в Грийнок, Шотландия. Баща му бил проспериращ корабостроител, чиито работилници с големия набор от инструменти в тях, били сред основните източници на знания за младия изобретател. На 17 годишна възраст, той заминал за Глазгоу, където негов роднина бил преподавател в местния университет, а по-късно потеглил към Лондон, където пък се обучавал при майстор. След няколко години решил да се върне в Глазгоу и да отвори магазин в университета в Глазгоу, в който продавал собственоръчно направени математически инструменти.

През 1764 г., Уат получил задачата да поправи модел на машината на Нюкомен и бил впечатлен от огромните загуби на гореща пара, използвана за повтарящото се охлаждане и затопляне на цилиндъра в нея. Той бил решен да промени това и след няколко години в размисли и опити, той намерил начин, добавяйки отделни камери за събиране на парата и чрез изолиране на парния цилиндър.

Така през 1769 г. той получил патент за нововъведенията, които направил, но не спирял до там. С няколко други подобрения,  той успял няколкократно да увеличи капацитета на съоръжението. Механикът изобретил и система от зъбчати колела, които превърнали възвратно-постъпателното движение във въртеливо. По този начин, чрез вече постигнатата икономичност на машината и увеличаването на възможностите й за работа, тя получила все по-широко разпространение в индустрията.

Дълго време, обаче, инженерът се опитвал да комерсиализира своето изобретение, но поради отсъствието на търговски нюх, нямал особен успех. На това се дължи и партньорството му с инженера и търговец Матю Болтън, с когото основавал компания за производство на парни машини. В последствие, фирмата им се превърнала в една от най-проспериращите компании в Обединеното кралство и това им донесло безмерни богатства.

Както е добре известно, Уат развил и идеята за конска сила.

На негово име била наречена единицата за мощност – Ват.

Обяснението на този факт е, че по времето, в което живял геният, за да се изпомпват подпочвени води, са се използвали коне, които трябвало да обикалят в кръг по цял ден, вързани към прът, задвижващ помпа. Изобретателят твърдял, че неговата парна машина може да свърши същото, което и един кон, и следователно има същата мощност като него.

https://xn--e1aabhzcw.bg/

Източник на снимковия материал: BBC, Енциклопедия “Британика”

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*