Нови книги: За всеки по нещо от издателство „Захарий Стоянов“

Предлагаме ви най-новите попълнения във фонда на библиотеката при НЧ „Съгласие 1869“ – книги от издателство „Захарий Стоянов“. Част от тях са в списъците за лятно четиво на учениците, други ще бъдат интересни и на техните родители, баби и дядовци. Изберете си сами какво ще четете през ваканцията:

Бай Ганьо

Автор: Алеко Константинов

Сборникът на Алеко Константинов започва с „До Чикаго и назад“. В този пътепис шедьовър Щастливеца за първи път среща един истински бай Ганьо в българския павилион на изложението в Чикаго. И сетне ще напише знаменития си роман „Бай Ганьо“, който дава и заглавието на този сборник. Бай Ганьо не е дете единствено на писателски гений, а е продукт на обществото. Герой и писател са кръвно свързани – съдбите им не могат да се разминат. Тук читателят ще намери и блестящите фейлетони на Алеко, които разкриват „разни хора, разни идеали“, както и биография на Ал. Константинов, и думи за него от акад. Михаил Арнаудов и Панко Анчев.

Под игото

Автор: Иван Вазов

Вече повече от век българинът чете и изучава „Под игото“ от Иван Вазов. Няколко поколения го предават едно на друго не просто като роман, а преди всичко като съхранена национална памет за „българското“ като битова, духовна и историческа традиция.
Този том предлага както най-българския роман, написан от патриарха на родната ни литература, така и няколко статии – ключ към изучаването му: „Одеският период на Иван Вазов и романът „Под игото“ от Милен Куманов, „Действащите лица са истински“ от проф. Иван Шишманов, „Националната епопея на Иван Вазов“ от проф. Милена Цанева.

Епически песни

Автор: Пенчо Славейков

Класическите произведения на българската литература са слънчевите стълбове, крепящи националното ни самосъзнание. Те са кристалните мостове
на възторга, по които Отечеството ще премине през огън и страдание и ще пребъде в третото хилядолетие. Издателство „Захарий Стоянов“ предлага
специална поредица – най-доброто от високата българска класика. Всеки том
е придружен от статии, анализиращи от различни гледни точки творчеството на
българските класици. Изданието е насочено към ученици и студенти, както и към широката българска общественост.

Прочити и наследства (Из възрожденската книжнина)

Автор: Ваня Добрева

Книгата предлага изследователска позиция към книжовното наследство на Българското възраждане и по-конкретно към възрожденската драматургия.

Ваня Добрева е възпитаник на НГДЕК „Константин-Кирил Философ“. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Чете лекции ви УниБИТ и ЮЗУ „Неофит Рилски“ върху балканските и българската литература, драматургия и култура. Доктор на филологическите науки, професор. Автор е на книгите „Технология на историческата драма (Войников – Друмев – Вазов), „Възрожденска историческа драма“ (Съставителство и предговор), „Българската възрожденска комедия. Типология и архетиктоника“.

Българска литературна периодика

Иван Богданов

…Периодичният печат крие в пазвите си многобройни сведения за литературния живот, за литературните борби и движения, за развитието на литературно-теоретичната, историческата и критическата мисъл. За разлика от много други страни, в България печатът играе голяма роля в литературния живот. Да не се познава печатът, значи да не се познава българският литературен живот в цялата му сложност и противоречивост и на литературата да се гледа не с погледа на историка и социолога, а през очилата на естетствуващия сноб, за когото съществуват само отделни четивни произведения като средство за естетическо потребление.

Иван Богданов

Марин Дринов

Автор: Боян Ангелов

Специалната поредица „Дълг и чест“ на издателство „Захарий Стоянов“ включва художествени и научни съчинения, посветени на знакови имена, на владетели, държавници, национални герои, просветители и духовни строители на Отечеството.

В тази книга ще се срещнете с един от духовните стълбове на българското Възраждане. Авторът Боян Ангелов ни предлага подробно биографично изследване на личността и огромната обществена и научна дейност на Марин Дринов – един от създателите на българското книжовно дружество, учен, историк, публицист и ярка обществена фигура.

Царибродските българи

Автор: Стоян Райчевски

Книгата разкрива историческата съдба, културноисторическото наследство и богатата народна култура на царибродските българи от епохата на Възраждането до наши дни. След Първата световна война по силата на Ньойския мирен договор Цариброд е откъснат от България. Българите в Цариброд съхраняват своята национална идентичност и се противопоставят на опитите да бъде променено народностното им съзнание. Мнозина от тях емигрират в България и създават свои землячески общности. Временното възвръщане на Цариброд в пределите на българската държава през периода 1941-1944 г. възражда в него българската просвета и културни традиции. След Втората световна война градът остава пак в пределите на югославската държава, а царибродските българи отново са отделени от своите братя с изкуствено наложената по „стратегически съображения“ държавна граница.

Пръстът на Галилей

Автор: Питър Аткинс

Питър Аткинс е професор по химия в колежа „Линкълн“ към Оксфордския университет. Автор е на няколко световноизвестни учебника по химия. Една от причините да са популярни по целия свят повече от двайсет години след издаването им е неговото забележително умение да пише изключително увлекателно и разбираемо. „Пръстът на Галилей“ е нов подход за представяне на научните проблеми пред обикновения читател. Тук фундаменталните идеи в съвременната наука са обяснени в изящна проза. Защо „Пръстът на Галилей“? Галилей, един от чиито пръсти се пази в стъкленица във Флоренция, е дал голям тласък за съвременното познание, посочвайки на хората пътя към освобождаване от средновековното невежество. В този блестящ преглед на най-важните идеи в съвременната наука Питър Аткинс използва пръста на Галилей като символ на познанието ни за вселената, нашия свят и самите нас.
Аткинс използва дарбата си и като пише книги за широката публика (Ричард Доукинс описва една от тях, „Сътворението“, като „най-елегантно написаната научнопопулярна книга на всички времена“), но никоя не грабва читателя така, както „Пръстът на Галилей“.

Античната философия

Автор: Джулия Аннас

Целта на авторката в тази книга е да представи на читателя античната философия, разкривайки важни и показателни нейни черти, по начин, който да заинтригува както като традиция, така и като настояща ангажираност.
В книгата е представена и хронологична таблица, с която са обозначени датите на живота на основните представители на античната философия.

Водородната икономика

Автор: Джереми Рифкин

В книгата си „Водородната икономика“ Джереми Рифкин проследява последния етап на енергийното господство на петрола – източник на антагонистичните противоречия през XX и първата половина на XXI век, прави актуален анализ на причините за съвременните конфликти, военните сблъсъци и организирани терористични действия до началото на 2002 година, като сочи за първопричина борбата за петрола. Прогнозира настъпване на нова световна икономика, основаваща се на нов енергиен режим с основен източник водорода – елемент с всеобхватно присъствие в състава на Вселената, който представлява „вечното гориво“ и изобщо не образува вредните емисии на въглеродния двуокис. Визията на Рифкин говори за свят без геополитически кризи, свързани с енергията, за изключване бъдещо глобално затопляне, за създаване на първия истински демократичен енергиен режим в историята на човечеството, който ще обслужва на равни начала всеки жител на планетата.

Братя корсиканци

Автор: Александър Дюма

В творчеството на Александър Дюма романът „Братя корсиканци“, излязъл през 1844 г., изпъква с една изненадваща за него изчистена простота, на фона на която авторът разгръща брилянтния си талант на постановчик и рядката си дарба да създава живи диалози. И ако обикновено е обвиняван, че е тенденциозно многословен, то тази забележка със сигурност не е приложима в случая с този къс роман, който се развива забързано, в стегнат, почти кинематографичен ритъм. Без съмнение, когато е писал „Братя корсиканци“, Дюма все още е воден от рефлексите на драматург.
Авторът става истински художник и живописец, когато рисува корсиканския пейзаж, социален анализатор, когато разглежда самобитните нрави на острова; клиничен репортер, когато описва обстоятелствата, които водят до запознанството му с Луи. Нещо повече, в този роман Дюма извежда самия себе си на сцената и дори, което е съвсем необичайно, си присъжда първостепенна роля.
Много жалко е, че този връх в романистиката на Дюма – истинско бижу – не се споменава сред най-високите му постижения в списъка с бележитите му творби.

Третият или реквием за един убиец

Автор: Никол Данева

В града се е появил сериен сексуален убиец. Жертвите му си приличат – млади момичета с ярка южна красота. Нападната е и сестрата близначка на двадесетгодишната студентка по психология Магдалена. Решена с цената на всичко да разкрие маниака, тя ще предприеме собствено разследване.
Кой пръв ще разобличи убиеца – капитан Стоев или тя? Каква цена ще плати? И няма ли да се пречупи, поставена пред необходимостта да подозира този, когото обича?
Това е история за любовта и нейната сила. За чудесата, които тя прави, ако я пуснем в сърцата си, и за тъмните бездни на ада, които се отприщват в душата, когато човек е лишен от обич.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*