Да си грамотен е модерно! Честит Ден на грамотността!

На 8 септември се отбелязва Международният ден на грамотността.

Той е обявен за първи път през 1965 година. Всяка година денят има свое послание.

41% от учениците в България не са грамотни, което е рекорд в целия ЕС, сочат данни на Евростат. Наблюдения във форуми и социални мрежи пък затвърждават мнението, че неграмотността не е само сред подрастващите. За съжаление.

Затова днес ви предлагаме да си припомним прости правила по правопис, които се изучават в началното училище в това видео:

От Образователен сайт №1 на България – Уча.се, вярват, че с малко усилие и внимание можем да обърнем негативните статистики на Европейската комисия, според които нашите ученици са най-неграмотни в Европа.

За целта Уча.се ни предлага да преговорим някои правила и да се отървем от паразитните правописни грешки, с които гарантирано да помогнем както на себе си, така и на децата в стремежа за повече грамотност.

Не знам, а не „незнам“

Една от най-масовите грешки в българския език е изписването на отрицателната частица НЕ слято с глагола. Проверката е елементарна – имаме ли налице действие, то НЕ се пише отделно.

Пълен член в мъжки род

Кога използваме пълен и кога кратък член? Идентифицираме подлога в изречението, като задаваме въпроса „Кой извършва действието?“ и готово – подлогът винаги е в пълен член.

В или във, С или със

Правилото е всеизвестно. Ако думата след предлога започва с В или Ф, използваме ВЪВ, ако започва със С или З, използваме СЪС. По невнимание обаче и тези грешки са често допускани – особено в онлайн пространството.

Краткото притежателно местоимение Й

И-то с ударение или както го пишем Й в ролята си на кратко притежателно местоимение от женски род често бива забравяно и изписвано като обикновено И в изреченията. При такъв пропуск обаче смисълът на изречението може тотално да е измени или напълно да изчезне.

Множествено число завършващо с двойно ИИ

По невнимание и тук често се намесва Й в края на думи в множествено число. Проблемът настъпва при съществителни, които в единствено число завършват на ИЯ, като „магия“, „ютия“, „сергия“. В множествено число те преминават в „магии“, „ютии“, „сергии“ без и помен за Й.

Тире при сравнителни частици

Въпреки че правилото за употреба на тире при сравнителните частици е много лесно, все повече хора забравят да го спазват при писмена комуникация. Разликата е видна в примери като: „Вървях по хубавия тротоар“ и „Избрах по-хубавия тротоар“.

Ако темата ви е интересна и искате да си припомните още важни правила, за да не допускате грешки при писане и да давате добрия пример на децата да се стремят към повече грамотност, не пропускайте възможността да гледате видео уроците по български език на Уча.се.


Според ЮНЕСКО грамотността допринася за мира, като подпомага постигането на индивидуални свободи, по-добро разбиране на света, предотвратяване и решаване на конфликтите.

Според данни на ООН около 780 милиона души, или всеки пети по света, няма дори минимална грамотност, 75 милиона деца не посещават училище, а много повече не присъстват постоянно в часовете или отпадат от образователната система. В 35 държави пък грамотните са под 50% от населението.

Най-тревожно е положението в страните Бенин, Буркина Фасо, Етиопия, Гамбия, Гвинея, Хаити, Мали, Нигер, Сенегал, Сиера Леоне и Чад. Там повече от половината възрастни хора са неграмотни.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*