Днес Джон Ленън щеше да навърши 80 (видео)

Джон Уинстън (по-късно Оно) Ленън е роден на 9 октомври 1940 г. в Ливърпул, Англия по време на бомбардировките през Втората световна война в семейството на Джулия и Алфред Ленън. Баща му отсъства по време на раждането му, защото е на фронта. Когато Джон е 4-годишен, родителите му се развеждат. Майка му се чувства неспособна да се грижи за него и го поверява на леля му Мими.

Детството на Джон е трудно заради отсъствието на родителите му, а строгите правила на леля му развиват бунтовническия му характер. В училище предпочита да рисува карикатури и да скицира. Мести се в художествено училище, а по-късно се появява и страстта му към музиката. Моли леля си за китара, но тя отказва да харчи парите си за „глупости“.

Когато е 16-годишен, Джон Ленън възстановява контакта с майка си. Учи се на банджото си и първата песен, която научава, е „That’ll Be the Day“ на Бъди Холи. През 1956 г. майка му му купува китара.

През 1958 г. майка му загива в катастрофа.

Джон Ленън има два брака – със Синтия Пауъл от 1962 до 1968 г. (от която има син Джулиън) и с Йоко Оно – от 1969 г. до смъртта си през 1980 г. (имат един син Шон).

Професионална кариера:

Джон създава първата си група The Quarrymen през 1956 г. заедно с приятелите си Пит Шотън, Найджъл Уали и Айвън Воугън.

На 6 юли 1957 г. Джон се запознава с Пол Маккартни по време на концерт на The Quarrymen. През 1958 г. Ленън пише първата си песен – „Hello Little Girl“, която впоследствие записва с The Beatles и е издадена в албума „Anthology 1“. С присъединяването на Пол Макартни и Джордж Харисън, групата сменя името си на The Beatles.

Няколко години свирят в Ливърпул и Хамбург. Бийтълманията обхваща цяла Англия и Европа, след като през 1963 г. излизат синглите на групата „Love Me Do“ и „Please Please Me“. През следващата година манията по The Beatles обхваща и САЩ. Кралица Елизабет Втора дава на всички членове на групата Most Excellent Order of the British Empire – M.B.E. – медали за приходите от продажбата на техните записи. Джон връща своя медал четири години по-късно като признак на антивоенната си позиция.

Джон и The Beatles продължават да правят турнета до 1966 г., когато протестите срещу наричането на феномена „Beatles“ – „по-известни от Исус’ и стресът от турнетата карат групата да ги прекрати. Тогава се отдават на студийна работа, записват и издават албуми. Започват да снимат и клипове. В края на 60-те Джон Ленън започва да прави албуми с втората си съпруга Йоко Оно, а The Beatles са пред разпадане.

Джон и Йоко Оно сключват брак в Гибралтар на 20 март 1969 г. Още през медения си месец двамата се включват в редица демонстрации за мир. Ленън замисля да напусне окончателно The Beatles, но се въздържа да оповести това публично. Заедно с жена си се включва в поредната кампания за мир под надслова „War Is Over! (If You Want It!)“ (войната свърши! (ако го искаш!).

Джон напуска Великобритания в началото на 1971 г. след излизането на най-големия му хит „Imagine“ и се мести в Ню Йорк. Спорната му политическа дейност амбицира американските имиграционни власти, които отказват да издадат зелена карта на певеца. Причината е досието на Ленън, страниците на което са опетнени от присъдата от 1968 г. за притежаване на марихуана. По-късно е призован да напусне страната.

Джон Ленън и Йоко Оно се разделят през 1974 г. и той отлита за Лос Анджелис. Джон празнува края на войната си с американските имиграционни власти през 1975 г. Върховният апелативн съд на Съединените щати отхвърля заповедта за депортиране и Джон Ленън получава зелена карта. Двамата с Йоко дълго време се опитват да имат дете. След няколко неуспешни опита, на рождения ден на Джон през 1975 г., се ражда вторият му син – Шон.

След раждането на сина им Джон се отдава на бащинството, двамата с Йоко са щастливи. След 5 години раздяла с музиката и публичните изяви, двамата се завръщат с албума „Double Fantasy“, но след няколко седмици – на 8 декември 1980 г. – Ленън е убит от Марк Чапман – фен на The Beatles, който обвинява Джон за разпадането на групата и самостоятелната му кариера.

Oще за Джон Ленън:

✅Известен е с политическата и социална тематика на песните си.

✅Негова запазена марка стават кръглите очила.

✅Саркастичен е.

✅Първият инструмент, на който се научава да свири, е хармониката.

✅Майка му го научава да свири на банджо.

✅Джон е кръстник на сина си Шон.

✅Единственият от The Beatles, който не е присъствал на концерт на Пол Макартни.

Снимки: Guliver/Getty Images

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*